Русия ще даде едногодишно предизвестие за приключването на работата по Международната космическа станция в съответствие със задълженията си, каза генералният директор на Роскосмос. Русия все още може да работи на станцията до 2024 г
Решението за продължителността на работата на Русия върху Международната космическа станция (МКС) е взето, каза в интервю за телевизия “Русия 24” генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

„Решението вече е взето, не сме длъжни да говорим публично за него. Мога да кажа само едно: в съответствие с нашите задължения ще предупредим нашите партньори година преди края на работата по МКС “, каза Рогозин, като добави, че правителството и президентът определят сроковете ( цитат на ТАСС ).

Според него Русия продължава да работи по орбиталната станция до 2024 година.

Генералният директор на Роскосмос припомни плановете за изграждане на руската орбитална сервизна станция (ROSS): тя „ще бъде многофункционална, вече се работи по нея, проект на проекта се разработва от Energia Corporation. „Когато бъде представена и защитена, след това ще започнем да създаваме това „умно желязо“ и да се подготвим за изстрелването му в космоса, разполагането на станцията“, добави той.
Предполага се, че ROSS ще замени МКС. Новата станция няма да бъде постоянно обитавана, към нея ще бъдат пускани до два пилотирани кораба годишно. ROSS ще бъде базиран на модула NEM-1, който беше построен от RSC Energia за МКС в продължение на почти десет години. Стартирането му е планирано от 2025-2026 до 2030 г. Останалите модули, които все още не са създадени, са от 2030 до 2035 г.

В началото на март Рогозин каза , че МКС може да се „разпадне“ преди 2030 г., ако не бъдат инвестирани „колосални пари“ в нейния ремонт. „Засега имаме разрешение от правителството да работим на МКС до 2024 г. Съединените щати решиха да работят там до 2030 г. Вярваме, че до 2030 г. станцията ще се разпадне. Ресурсът й е 15 години. Изминаха 15 години от 1998 г.“, каза той.

https://www.rbc.ru