Президентът плаща скъп данък за своето политическо лековерие, когато ги утвърди. Той е в много деликатна позиция. Може би е трябвало да слуша интуицията си, че това правителство е напълно неадекватно и несъразмерно спрямо потребностите на българския политически ден”.

Така външнополитическият анализатор Валентин Вацев коментира пред БНР отношенията между президента Румен Радев и правителството на Кирил Петков.

Анализаторът прогнозира, че в близките седмици предстои публично скъсване на отношенията между Радев и Петков.

“Успехът на президента силно зависи от конюнктурата, която не е в негова полза,” обясни Вацев в предаването “12+3”.

По думите на външнополитическия анализатор “войната в Украйна е война между Русия и НАТО”, което според него на третия месец от началото на военните действия вече можело ясно да се каже.

“Ако беше наистина между Русия и Украйна, войната би свършила за две седмици”, смята Вацев.

“На този етап българската политическа класа съчетава кумовата срама – да не се плюе директно в очите на Русия – с евроатлантическата солидарност – изнасяме ли оръжие за Украйна, изнасяме, но официално твърдим, че не знаем къде отива то,” коментира той по темата за военната помощ за Украйна.

По думите му българската политическа класа е в пълно съгласие със себе си и с евроатлантическите си принципи – солидарност с евроатлантическата политика, с правителството е и доколкото не им пречи, може да го изтърпи, спазва кумовата срама, т.е. русофоби сме, ама не чак дотам и “опитваме да не плюем директно в очите на Лавров”.

Според него бизнесът в България е пожертван заради интересите на евроатлантическата солидарност на България:

“Българската промишлена класа, бизнесът няма да прости на българското управление газовия удар, тъй като този удар срещу българската икономика е непреодолим. Аз не знам как може да бъде компенсиран той. … Принципът на ценностната ориентация свършва, когато е погазен принципът на интереса. Когато бизнесът се унищожава с газови атаки, той си запазва правото тихо да мрази”.

Във връзка с предстоящото учредяване на партията на Стефан Янев (“Български възход”) Вацев попита дали тя ще е лява по български, или лава по американски, защото “в много отношения тези два типа ляво са перпендикулярни”.

https://epicenter.bg