Ротари клуб- Шумен отбелязва 25 години от създаването си

0
79



Ротари клуб- Шумен отбелязва днес 25 години от създаването си. Негови членове и гости, включително от други ротариански клубове в страната, се събраха в Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров” в града, където за годишнината бе подредена изложбата “Xора изпреварили времето”. Там представители на Ротари клуб- Шумен представиха поредната си кауза за събиране на средства, насочена към изграждането на новата експозиция в Художествена галерия “Елена Карамихайлова” в града. 

Програмата, с която се отбелязва годишнината, предвижда още интересни разкази и анализ на постиженията на Ротари клуб-Шумен да представят Цвятко Кадийски – историк на „Ротари България“, Бета Хараланова – председател на Регионалната организация на евреите”Шалом” и Галя Атанасова – президент на местния ротариански клуб. 

„Клубът официално е създаден през 1999 г. Няколко години преди това се събират група мъже в града и решават да създадат Ротари клуб-Шумен. През годините клубът е финансирал редица учреждения, домове за възрастни и деца , осигурявал е апаратура и оборудване за местната болница. Правени са много парични дарения от наша страна, като сме закупували също техника и оборудване, според нуждите и възможностите ни. Благодарение на клуба с художествено осветление са Паметник „Създатели на българската държава“, Народно читалище „Добри Войников“ и паметника на Панайот Волов в града. Танцувалната залата в Младежкия дом през 2012 г. също е ремонтирана със средства, събрани основно от клуба“, каза пред репортер на БТА президентът на Ротари клуб- Шумен Галя Атанасова, като уточни, че в клуба в момента членуват 19 души. 

Тя посочи, че „Ротари“ е най-старата хуманитарна и доброволческа организация в света. „В нашия клуб не правим изключение, но водещото при нас, както би трябвало да е и във всички останали клубове, е работата в полза на обществото. Когато човек върши общественополезни дейности и вижда след това усмивките на хората, без значение дали са възрастни или деца, това ме вдъхновява“, каза още Атанасова. 

/ВД/



Източник БТА