Ролята на жените и тяхното участие в дипломатически мисии за насърчаване на мира и сигурността ще стават все по-актуални, каза Мария Габриел

0
76



„Ролята на жените и тяхното участие в дипломатически мисии за насърчаване на мира и сигурността и за предотвратяване и разрешаване на конфликти, ще стават все по-актуални. Вярвам, че жените и момичетата могат да допринесат за едно по-добро, по-мирно и по-сигурно общество”, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя участва в събитието „Жени, мир,  сигурност“, организирано от сдружение More Women in Power и Закия Ел Мидауи – посланик на Кралство Мароко в България, съобщи на сайта си Министерството на външните работи. 

Съорганизатори на събитието бяха и председателят на сдружението Евелина Цилева, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президента на организацията Women Act Greece Мей Занни.

„Програмата „Жени, мир, сигурност“ на ООН е глобална пътна карта за правосъдие, сигурност и права на човека. Тя отстоява виждането, че устойчив мир може да бъде постигнат само когато гласовете на жените бъдат чути и правата им са защитени”, подчерта Мария Габриел.

В речта си тя припомни, че за първи път в историята си България стана член на Изпълнителния съвет на ООН-Жени за периода 2023-2025 г. България е и член на Съвета по правата на човека за периода 2024-2026 г. Сред основните приоритети на страната са насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените.

Тя акцентира на подкрепата за жените в иновациите и открои възможностите, които дава зеленият преход за това все повече момичета да са лидери в борбата с климатичните промени.

Подкрепата на повече жени в иновациите, науката, предприемачеството, както и на ръководните позиции в бизнеса, политиката и дипломацията, показва силата на многообразието и допринася за промяна на стереотипите. Това посочи в свое изказване вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, прочетено по време на конференцията на сдружение „Дамски форум“ в София на 15 февруари. 



Източник БТА