Януари е вторият зимен месец и първият месец на следващата година. През този период риболовът се усложнява от факта, че метеорологичните условия обикновено са променливи и рибите са по-малко активни от обикновено.

През януари има смисъл да отидете на риболов там, където няма застояла вода, тъй като рибата предпочита да зимува на места, където водата е наситена с кислород.

Когато планирате риболов, по-добре е да разчитате на препоръките на лунния календар, тъй като е известно, че Луната има мощно влияние върху всички живи организми, особено ако тяхната жизнена дейност е свързана с водата. Рибата усеща едва доловимо промяната в лунните фази, държи се различно в зависимост от степента на осветеност на Луната, тъй като се влияе от промяната в енергията на цялата среда, защото е известно как Луната влияе на вълновите колебания, а не дори промени в гравитацията.

Влиянието на фазите на луната върху поведението на рибите

  • Пълнолунието е неблагоприятен период за риболов, тъй като рибите, дори хищните, се държат изключително пасивно и практически не се движат около резервоара. Това се отнася не само за деня на самото Пълнолуние, но и за дните, които са най-близо до него.
  • Новолунието също е време, когато рибите, дори хищните, са пасивни, реагират малко на стръв и практически не се движат около резервоара.
  • През първата и втората четвърт на Луната активността на рибите се увеличава, Луната почти няма влияние, така че най-доброто кълване се прогнозира именно по време на нарастваща Луна .
  • При намаляваща луна активността на рибата намалява, както и апетитът й, така че в такива дни няма голям улов.

Сладководните риби също усещат влиянието на такива природни фактори като промени в атмосферното налягане и променящите се метеорологични условия.

Особеностите на риболова през януари са, че нивото на кислород във водата намалява, така че повечето риби са неактивни. В тези части на резервоара, където растителността е гъста, гъсталаци, растителният материал започва да се разлага на дъното и съответно се отделят сероводород и въглероден диоксид. Правят се дупки и изкуствени дупки в леда, за да се предотврати гибелта на риба, когато рибата може да умре масово поради липса на кислород.

Добър риболов на хлебарка, платика, каракуда, костур и щука през януари.

Благоприятни и неблагоприятни дни за риболов през януари 2024 г

  • Благоприятни дни за риболов през януари 2024 г.:

от 4 до 8 януари, 18 и 19 януари, 31 януари.

  • Добри дни за ухапване:

3 януари, 8-9 януари, 11, 17 януари, 20-23 януари.

  • Неблагоприятни дни за риболов през януари 2024 г.:

1 и 2 януари, 10 януари, 12 до 16 януари, 24 до 30 януари.

Освен лунните дни, трябва да се вземат предвид и метеорологичните условия, тъй като успешното кълване също зависи много от тях. По правило рибите стават по-активни през януари, когато настъпи размразяване след замръзване. Колкото по-дълго е размразяването, толкова по-активни ще бъдат рибите. За риболов изберете слънчеви, безветрени дни с температура на въздуха най-малко -10 градуса.