Решението на президента кандидатът за служебен премиер да бъде Димитър Главчев предизвика реакции сред политиците

0
73



Решението на държавния глава Румен Радев да определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър- председател предизвика реакции сред политиците. 

Димитър Главчев е част от номенклатурата на ГЕРБ. С цялото ми уважение към него, ясно е, че е партийно лице, заяви премиерът в оставка Николай Денков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на “Продължаваме промяната”. Той бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори. Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той. Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков.

Ние не се бъркаме в служебни правителства. Нямаме президент, откакто свърши мандатът на г-н Плевнелиев. Това заяви пред журналисти народният представител от ГЕРБ-СДС Тома Биков. „Това, което чух е, че той е бил единствената възможност“, посочи Биков и допълни “текстовете, които бяха приети като промяна в Конституцията, бяха предложение на „Продължаваме промяната-Демократична България“. 

Димитър Главчев, когото познавам, е един изключително отговорен и принципен човек. Надявам се да свърши съвестно задълженията, които поема и да проведе едни честни избори, които са в полза на всички политически формации. Това заяви пред журналисти председателят на СДС Румен Христов. Доколкото разбрах от президента, той е единственият, който е приел тази тежка задача. Второ – право на президента е да избере измежду десетте посочени лица, които биха могли да заемат тази позиция, кой ще бъде избраният“, каза Христов. 

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира пред журналисти съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на партията. Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай, добави той и посочи, че  ще следят много внимателно избора на министри. Според Петков следващите министри на вътрешните работи и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат – ще има ли купен вот и дали пак ще бъдат “изгорени” 400 хиляди гласа на българските граждани.

Благодарение на “Продължаваме промяната – Демократична България” ще имаме служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС, защото те работят изключително добре в синхрон. Това каза лидерът на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов пред журналисти. Предложението за възможен кандидат за министър-председател беше на ПП-ДБ, промените в Конституцията, които бяха направени са също по тяхно настояване, посочи Костадинов и допълни, че идеята да се включи председателят на Сметната палата също е била тяхна.

“Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) върнаха Бойко Борисов на власт, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията. Кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев е 200 процента ГЕРБ, смята Нинова и допълва, че той ще прави това, което му нареди Борисов.

“Продължаваме промяната – Демократична България” даде списъка с кандидати за министър-председател на президента, всичките свързани с ГЕРБ. Това написа лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов и допълва, че Димитър Главчев е заел този пост преди няколко месеца с гласовете на ПП-ДБ.

Вчера държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията, а днес му възложи да предложи състав на служебно правителство в рамкте на седем дни. 

Ще се стремим към избори “две в едно”, каза пред журналисти кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на излизане от президентството. Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили, подчерта той.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава можеше да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Така Димитър Главчев ще стане първият служебен премиер по новите правила.

Конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат. 



Източник БТА