Често задаван въпрос през есента е как се прави кисело зеле?

За да не се се чудите как се прави кисело зеле, ще споделя моя начин на приготвяне, който досега никога не ме е подвеждал. През цялата зима разполагаме с чудесно зеле за салата и готвене. Няма никаква философия и сложност. Не използвам никаква химия и ви съветвам да не слагате и вие. Ако ще го правите с разни фиксове и бензоат, то не си губете времето и си купете от магазина 😉

Най-важното нещо за приготвянето на вкусно зеле е сорта, който ще сложите. Препоръчвам ви сортовете Балкан и Кьосе. Тези два сорта са подходящи за приготвяне на кисело зеле. Също така важно е по кое време ще сложите зелето да втасва.

Не слагайте преди края на месец октомври. От края на октомври до средата на ноември е подходящо време за приготвяне на зеле. В южната част на страната даже и около 20 ноември не е късно, тъй като температурата там е по-висока.Когато избирате зелето задължително го огледайте. То трябва да бъде стегнато, но не твърдо като камък. Без загнили и наранени части и да е свежо.

Необходими продукти: зеле (както вече казах от сортовете Кьосе или Балкан), морска сол, кочан царевица (може и 2 ако количеството е по-голямо), хрян, клонки сминдух или чубрица, за цвят по желание маже да добавите 1 глава червено цвекло.

Още: съд, в който да приготвите киселото зеле (каца, бидон с канелка, може и друг подходящ съд), решетка и речен камък (може и друга тежест да използвате).

Ето как се прави кисело зеле:

Измийте много добре съда, в който ще слагате зелето. Почистете зелките от външните листа. Подберете зелки, които ще оставите цели и изрежете малък конус в кочана. Направете не много дълбок разрез на кръст. Във всеки конус сложете щипка морска сол. Подредете плътно първият ред зеле в съда.

Там където има празно пространство сложете половинки или четвъртини зеле. По същия начин редите и останалите зелки. Много важно е да е наредено плътно.

Ако слагате червено цвекло (аз слагам задължително), цвеклото се бели, измива и разрязва на две или четири. Слага се между зелето. Кочанът с царевицата се измива и също се мушка някъде по средата. Слагате и клонките с подправките също някъде по средата както и измития хрян. Важно е да знаете, че саламурата трябва да покрива минимум 10 см зелето. Затова не препълвайте съда.

Как се прави кисело зеле- приготвяне на саламурата:

Саламурата се приготвя по следния начин: на 1 л вода се слага 40 г морска сол. Задължително се преварява разтвора, охлажда се и тогава зелето се залива. Отгоре се слага плътно решетка, за да не изплуват евентуално зелките и да останат на сухо. Затова някой слагат тежест върху решетката.

В повечето случаи това е гладък речен камък, който предварително е много добре измит с четка и гореща вода.

Аз не слагам, защото моята решетка влиза много плътно и не позволява на зелето да изплува нагоре. Отново напомням, че саламурата трябва да е минимум 10 см. над зелето.

Претакането започва от третия ден. Първите 7 дена се претака всеки ден. На втората седмица се претака през ден. На третата- 2 пъти в седмицата. Около 25-тия ден зелето е готово за консумация. На този етап може да му добавите и 1 супена лъжица синапено семе, което е увито в чиста марля и завързано.

Синапът е естествен консервант и ви гарантира запазване на зелето.

Пригответе си зелето по този начин и никога повече няма да задавате въпроса как се прави кисело зеле 😉

След като вече този деликатес е готов, може да си приготвите кисело зеле със свинско месо по тази моя изпробвана многократно рецепта:

Необходими продукти за кисело зеле с месо:

600 г свинска плешка, 1 кисела зелка средна големина, 1 голяма глава лук или 2 по-малки, около 50 мл олио, 2 сухи чушки, 300-400 мл гореща вода, десетина зърна черен пипер. Сол не слагам, защото киселото зеле винаги е по-солено.

Може би ще ви се стори бедно на подправки, но ви уверявам, че сухите чушки и черният пипер са напълно достатъчни.

Приготвяне: месото се измива и подсушава много добре и го нарежете на по-едри хапки. В по-широка тенджера налейте олиото и го сгорещете много добре.

Сложете месото и го запържете до златисто кафяво от всички страни. Това е много важно не само за вкусът на ястието, а и за неговият вид впоследствие. Докато место се готви, обелете, измийте и нарежете на едри кубчета лука. Нарежете на тънки ивички и зелето.

Черният пипер се счуква на едро, или по точно само се натискат зърната колкото да се сплескат и отдадат аромата си на вашето кисело зеле.

Сухите чушки се изчистват от семенниците, ако имат такива и с ножица се нарязват на тесни дълги  лентички. Щом место е готово и зачервено от всички страни, добавете лука, черния пипер и ивичките сухи чушки.

Задушавайте 3-4 минути, като разбърквате от време на време. Прибавете и нарязаното кисело зеле. Разбъркайте хубаво и налейте необходимото количество гореща вода. Щом ястието започне да ври, намалявате на минимум температурата и оставяте да къкри около час и половина.

За това време зелето ще е омекнало перфектно. Отворете капака, ястието трябва да остане само на мазнина.

В случай, че все още има течност, оставете отворена тенджерата докато течността се изпари.

Можете да сервирате вашето кисело зеле с месо, като го декорирате с лентички суха чушка. https://hitrinibg.com/

  • РЕЦЕПТИ ЗА ПРАВЕНЕ И ЗА ГОТВЕНЕ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

  • Кисело зеле – как се прави? Не само вода и сол, има и други подробности!

  • Как се прави кисело зеле – съвети от Тенко Калайджиев

  • Как се прави кисело зеле

  • Кисело зеле- за 2 дена! Бързо, лесно, вкусно!