Президентът намеква, че целта на рокадата е ПП-ДБ да контролира вътрешното министерство за предстоящите местни избори

“Мотивите са изцяло политически” – с този аргумент президентът Румен Радев отказа да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Вчера вътрешният министър Калин Стоянов внесе предложение до президента за издаване на указ за прекратяване правомощията на главния секретар. Миналата седмица отстраняването на Петър Тодоров бе поискано от премиера Николай Денков. Това стана след съвещание за зачестилите тежки криминални престъпления, сред които и разстрелът на Алексей Петров. Денков обясни, че липсва доверие между министъра и главния секретар на МВР и на практика двамата не работят в синхрон.

“Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция. Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи. В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления”, се казва в съобщение до медиите от пресцентъра на президентството.

В съобщението се намеква още, че целта на поисканата оставка е ПП-ДБ да контролира вътрешното министерство за предстоящите местни избори в края на октомври:

“Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“. Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.”

Според устройствения правилник на МС министърът предварително трябва да съгласува с държавния глава проекта на акта, който съдържа предложение за освобождаване на главния секретар. Денков имаше амбиции новият главен секретар да бъде предложен, след като Румен Радев подпише указа за отстраняването на Тодоров. Засега имена не се спрягат.  https://offnews.bg/