Според шефа на руското външно министерство Франция иска да бъде посредник, за да напомни за себе си на фона на трудностите, през които преминава Европа.

ЙОХАНЕСБУРГ /ЮАР/, 24 август. /ТАСС/. Франция се предлага за посредник в уреждането на украинската криза, за да напомни за себе си на фона на трудностите, през които преминава Европа. Това каза пред журналисти руският външен министър Сергей Лавров.

„Знаейки какво се случва в Европа в момента, това вероятно е [желанието за посредничество] – желанието да си припомните, желанието да покажете колко сте активни и как трябва да бъдете подкрепени“, каза той.

Лавров припомни неотдавнашните противоречиви изявления на френския президент Еманюел Макрон за намерението му да снабди режима в Киев с ракети с голям обсег, за да продължи войната с Русия и в същото време за готовността му да играе ролята на посредник и да се обади на руския президент Владимир Путин да говори за ситуацията в Украйна. Ръководителят на руското външно министерство отбеляза: „Ако някой иска да даде някакъв принос в търсенето на пътища за уреждане, то това не става през микрофон“. “Това се прави по съответните канали – допълни той. – Всички го знаят. С каква цел се правят публични, гръмки изказвания по една или друга тема: или ние ще бъдем посредник, или ще дадем някаква дълга ракета с обсег, така че да стрелят по руска територия – много ми е трудно да направя каквито и да е изводи от тези изявления.”

В тази връзка Лавров обърна внимание, че „Франция вече е била посредник“. „Предшественикът на г-н Макрон, г-н [Франсоа] Оланд, беше посредник, гарант на Минските споразумения, а след това, миналата година, изведнъж каза с гордост: „Да, ние нямаше да правим нищо там. Трябваше да спечелим време, за да напомпаме оръжие в Украйна срещу Русия“, припомни той думите на френския бивш президент, като посочи, че споразуменията от Минск са одобрени от Съвета за сигурност на ООН.

„Затова, когато Макрон казва: „Ще дадем [на Украйна] ракети с голям обсег“, това е същото, което каза Оланд, като посредник“, заключи министърът.