П Е Т И Ц И Я

от доц. д-р В. Манев –

председател на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака,

носител на купата и приза „Изобретател на на2016”

www.immuno-bg.org

 

https://www.peticiq.com/243314

АНОНС

Настояваме за повече шанс за живот на няколко десетки хиляди онкоболни с разкриване на Национален/или Балкански/ специализиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване

на онкоболни след химиотерапия.

                              

Уважаеми сънародници,

 

През последните 20-30 години заболеваемостта от рак у нас, по официална статистика, се е покачила 2,5-3 пъти. Във всяко 3-4-то семейство у нас има болен от рак и повечето от нас знаят проблемите, а те са:

  1. Когато по време на химиотерапията възникнат противопоказания за провеждането и тя се спре, трябва да има къде болният да може бързо да бъде възстановен и успешно да завърши курсовете на лечение.
  2. След приключване на химиотерапията е необходимо да се изгради високоспециализирана иновативна научно-приложна структура /институт/, където да се трансферират и прилагат най-високите постижения в света в областта на клетъчните и молекулярни технологии за имунотерапия на рака и да се възстановява по най-ефективен начин имунната система, което ще намали до минимум рисковете от рецидиви на болестта и метастазиране.

За решаването на тези и други основни проблеми е нужно разкриване на  научно-приложна  клинична  медицинска структура, където да се прави медицина в тази иновативна област. Това  е липсващо звено в онкологията. Необходимостта от създаване на научно-приложен, високотехнологичен, специализиран „Институт за имунотерапия и имунопрофиалктика на рака и възстановяване” се подкрепя  от водещите у нас онколози в лицето на Националните ни консултанти по медицинска онкология проф.Асен Дудов и проф. Константа Тимчева, както и от други авторитети, подробно изброени в пълния текст на петицията.

Настояваме за надпартиен консенсус в Парламента, който да гласува приравняване на нормативите /без да се редактират/, работещи за развитие на стратегически направления, които се прилагат вече във водещите в областта на иновациите страни в света. Това е първата по степен на важност държавна стъпка, която да бъде последвана веднага от гласуване на бюджет за разкриване на такъв уникален за региона и Европа институт. Той от изключително важен за всеки, разбиращ неотложността на проблема. За това настояваме от много години.    Никой не е застрахован от това коварно заболяване. Петицията дава отговор защо молим хората и обществото да я подкрепят с гласа си и да я популяризират, за да има повече шанс за живот за десетки хиляди онкоболни. Аргументите ни са изброени на последните две страници на петицията, публикувана на страницата www.immuno-bg.org, папка “Новини”.