Путин задължи бойците от “Вагнер” да подпишат клетва за вярност след смъртта на Пригожин

0
163

©

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на бойците от частната военна компания (ЧВК) “Вагнер“ да се закълнат във вярност на руската държава след смъртта на ръководителя им Евгений Пригожин при самолетна катастрофа, пише Reuters, като се позовава на указ, публикуван от Кремъл.

Путин подписа указа за въвеждане на промяната с незабавно действие в петък, след като Кремъл обяви, че предположенията на Запада, че Пригожин е бил убит по негова заповед, са “абсолютна лъжа”. Кремъл отказа окончателно да потвърди смъртта му, позовавайки се на необходимостта да се изчакат резултатите от тестовете.

Руските авиационни власти съобщиха, че Пригожин е бил на борда на частен самолет, който се разби в сряда вечерта северозападно от Москва без оцелели точно два месеца след като той оглави неуспешен бунт срещу командирите на армията.

Президентът Владимир Путин изпрати съболезнования на семействата на загиналите в катастрофата в четвъртък и говори за Пригожин в минало време.

Той цитира “предварителна информация”, показваща, че Пригожин и неговите най-близки сътрудници от “Вагнер“ са загинали и, макар да хвали Пригожин, заяви, че той също е направил някои “сериозни грешки”.

Въвеждането от Путин на задължителна клетва за служителите на “Вагнер“ и други частни военни изпълнители е очевиден ход за поставяне на такива групи под по-строг държавен контрол, пише Reuters.

Указът, публикуван на уебсайта на Кремъл, задължава всеки, който извършва работа от името на армията или подкрепя това, което Москва нарича “специална военна операция” в Украйна, да положи официална клетва за вярност към Русия.

Описана в указа като стъпка за изграждане на духовните и морални основи на отбраната на Русия, формулировката на клетвата включва ред, в който онези, които я полагат, обещават стриктно да изпълняват заповедите на командирите и висшите лидери.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник