“Продължаваме Промяната” няма да отиде на разговор с ГЕРБ, ще бъде конструктивна опозиция, каза Асен Василев

0
359

“Продължаваме  Промяната” (ПП) ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ, заяви Асен Василев, съпредседател на на ПП, на пресконференция в Националния прессклуб на БТА. Той посочи, че решението е било взето единодушно вчера на Национален съвет на “Продължаваме Промяната”.

Василев подчерта, че над половин милион избиратели са подкрепили формацията на вота с ясното послание, че “няма да влезем в коалиция на кражбата”.

В отговор на въпрос на БТА той каза, че няма да отидат на разговори с ГЕРБ, а ако получат втория мандат, първо ще имат заседание на Националния съвет и след това ще бъде обявено решението им.

Силно се надяваме, че ПП ГЕРБ, които са доста опитни, както казват, ще успеят да съставят кабинет, след като ние миналата година успяхме, макар и неопитни, коментира Василев. Той каза, че ще гласуват против кабинет на ГЕРБ и няма да пречат на преговорите за съставянето му.

Съпредседателят ПП Кирил Петков изброи политиките, които биха подкрепили, сред които закон за антикорупционната комисия с разследващи функции; въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия; увеличаване на минималната работна заплата на 50% от средната от 1 януари, или на 860 лева; увеличаване на пенсиите с 20%, за да изпреварват инфлацията; нова дефиниция за енергийна бедност и две тарифи за ток, газ, вода и парно на база на консумация; вдигане на данъчния кредит за младите семейства с деца с 50% ; таван за цената на тока за бизнеса от 250 лева на мегаватчас; таван за цената на газа от 300 лева на мегаватчас; запазване на данъчната политика, ограничаване на бюджетния дефицит до 3% с максимално прозрачно изразходване на публичните средства. Ще бдим като опозиция на всеки лев на българския данъкоплатец, заяви Петков.

От ПП декларираха подкрепа и за влизане на България в еврозоната и Шенген, за допълнително увеличение на прага за регистрация по ДДС до 160 хиляди лева и приемане на 22-та закона, нужни за усвояването на средствата по Плана за възстанояване и устойчивост. По всички тези политики ние ще бъдем конструктивна опозиция, но ще бдим за тяхното изпълнение и ще сме готови да работим с всички политически сили в рамките на парламента и парламентарните комисии, заяви Петков.

В отговор на въпрос той каза, че няма натиск отвън да съставят правителство с ГЕРБ. Нашата дефиниция на евроатлантическо правителство е евроатлантическо правителство без корупция, заяви Петков и каза, че не очаква разцепление на парламентарната група на ПП при гласуване на такова правителство.

Не би било добре за България да има предсрочни избори, коментира Асен Василев. Двамата съпредседатели на ПП – Кирил Петков и Асен Василев, заявиха, че няма да подават оставка, заради това, че са втора политическа сила.

От “Продължаваме Промяната” казаха, че ще предложат заместник-председател на Народното събрание, защото по традиция председателят се излъчва от най-голямата политическа сили. Решението кого да предложат ще бъде взето от Националния съвет.

Относно закупуването на още бойни самолети от българската държава и отправените оферти към няколко държави, Кирил Петков коментира, че този тип решения, които включват много милиарди обществени средства, трябва да се вземат от новия парламент. За нас не е роля на служебния кабинет да взима такива решения в момент, когато вече новият парламент се съставя, каза той.

Относно закупуване на нови F-16 бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев смята, че не трябва да се купуват нови изтребители, преди да дойде първата поръчка.

В отговор на въпрос Василев коментира, че не биха подкрепили служебният кабинет да остане редовен, защото има доста министри, чието поведение, по думите му,  било “меко казано странно” и към тях ще имат доста парламентарни въпроси. Той даде пример с министъра на енергетиката.

На въпрос дали ще подкрепят бюджета, който ще внесе служебното правителство, Асен Василев каза, че ясно са посочили какви политики трябва да залегнат в него. По думите му, ако нещо вече не е залегнало, ще го внесат като предложение. От ПП казаха, че ще подкрепят предложение за военна помощ за Украйна, каквото възнамеряват да внесат от “Демократична България”.

В отговор на въпрос Кирил Петков каза, че водачът на листата им в Русе Николай Събев не е напуснал партията, а просто няма да е част от парламента.

БТА