Премиерът на Естония е изправена пред натиск да подаде оставка заради “връзките на съпруга й с компания с операции в Русия”

0
157

©

Премиерът на Естония е подложена на натиск да подаде оставка заради “връзки на съпруга й с компания, която извършва дейност в Русия.

Естонските медии съобщават, че съпругът на министър-председателя Кая Калас е съсобственик на компания, която е запазила дейността си в Русия, след като Москва нахлу в Украйна, пише Bloomberg.

Два новинарски сайта са призовали Кая Калас да подаде оставка, а две проучвания на общественото мнение показат, че мнозинството от анкетираните смятат, че тя трябва да се оттегли.

Калас призова европейските предприятия да прекъснат връзките си с Москва и е водещ критик на Русия в ЕС и НАТО.

Тази седмица естонската обществена телевизия ERR съобщи, че Stark Logistics, в която съпругът на Калас, Арво Халик, притежава непряко 25% дял, е доставяла на фабрика за аерозолни контейнери в Русия, собственост на друга естонска компания.

Калас заяви, че не познава в детайли бизнеса на съпруга си, но не вярва, че дружеството е извършило нещо нередно.

“Те дори не купуват гориво от Русия, за да не оставят нито едно евро в Русия”, заявява тя.

Арво Халик подчертава продава дела си във въпросното дружество.

“Ние [компанията] обсъждахме въпроса за транспорта за нашия клиент [в Русия] няколко пъти и вярвахме, че постъпваме правилно, помагаме на правилните хора и спасяваме една добра естонска компания, иначе нямаше да го направим”, цитира ERR изявление на Халик.

“Извинявам се за създалата се ситуация и нанесените щети на жена ми. Уверявам всички, че съпругата ми не е знаела за моя бизнес “.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник