Всяка календарна година в периода от 1 до 30 юни задължително осигурените лица /ЗОЛ/ могат да променят избора си на общопрактикуващ лекар.

            Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg

Задължително осигурено лице, което желае да направи нов постоянен избор, представя на новоизбрания общопрактикуващ лекар:

-здравноосигурителната си книжка;

-третия екземпляр от регистрационната форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар (в случай, че не притежава здравноосигурителна книжка);

-попълнен регистрационен формуляр за постоянен избор;

При констатирана от РЗОК трайна невъзможност на избрания лекар да оказва първична извънболнична медицинска помощ /прекратяване на договора с РЗОК/, ЗОЛ има право на нов избор.

При промяна на настоящия адрес всяко лице има право на нов избор на лекар (без това да е обвързано със срок).

Лицата, временно пребиваващи за срок от един до пет месеца извън здравния район, в който са осъществили постоянен избор на общопрактикуващ лекар, могат да направят временен избор. Това се осъществява с формуляр за временен избор на общопрактикуващ лекар, който може да се изтегли от сайта на НЗОК www.nhif.bg.

При изтичане на срока на временния избор на задължително осигуреното лице извън здравния район, в който е осъществен постоянният избор, автоматично се възстановява последният постоянен избор на общопрактикуващ лекар.

Когато здравноосигуреното лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на лица, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.

В случаите, когато се осъществи нов избор на общопрактикуващ лекар, здравноосигуреното лице предоставя на новоизбрания ОПЛ извлечение от медицинската документация. Извлечение с копие от необходимата медицинска документация се предоставя на здравноосигуреното лице при поискване от него от предишния ОПЛ. Общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на лицата от датата, на която е осъществен изборът, като здравноосигуреното лице се включва в пациентската му листа от тази дата.

При последната смяна на избор на ОПЛ, през м.декември 2020г 3 245 ЗОЛ са осъществили/променили избор на общопрактикуващ лекар в област Добрич.

Относно удължения срок на извънредната епидемична обстановка: 

Съгласно Условия и ред за отпускане на лекарствени продукти /ЛП/, медицински изделия /МИ/ и диетични храни за специални медицински цели /ДХСМЦ/, заплащани напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, във връзка с извънредната епидемична обстановка на територията на Република България, се удължава с един месец облекчения режим за предписване и отпускане на гореизброените. Удължаването е до 30.06.2021г. и е във връзка с удължената епидемична обстановка, необходимостта от издаване на актуални електронни предписания за ЛП, МИ, ДХСМЦ и нови протоколи, както и предвид предстоящото стартиране на „Електронна рецептурна книжка“.

До 30.06.2021г. вкл., аптеките могат да отпускат ЛП, МИ, ДХСМЦ само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта. ЗОЛ трябва да посетят същата аптека, съгласно последно вписаните данни в рецептурната книжка /видно от печата/.

От 01.07.2021г. всяко задължително осигурено лице, на което е предписвана служебна рецепта – „S/служебен отрязък S“ следва да се обърне към ОПЛ или специалист за издаване на актуално електронно предписание на необходимите лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

В срока на служебното удължаване на валидността на „Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК“, аптеките отпускат ЛП, МИ, ДХСМЦ по един от следните начини:

  • Със служебна рецепта „S/служебен отрязък S“, без наличие на рецептурна бланка на хартиен носител, издадена преди 01.06.2021г. – срещу представяне на рецептурна книжка и протокол
  • По представена рецептурна бланка на хартиен носител, издадена от лекар, осъществил преглед на ЗОЛ и протокол. Рецептурните бланки на хартиен носител, издадени преди 01.06.2021г. се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност
  • По електронно предписание, издадено от лекар, осъществил прегледа на ЗОЛ и протокол.

Служебно удълженият срок на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка не се удължава след 30.06.2021г. От 01.07.2021г. здравноосигурените следва да се обърнат към лечебните заведения за издаване на нов протокол.

По електронно предписание, на което срокът на валидност е изтекъл, не може да се изпълнява служебна рецепта „S/служебен отрязък S“. В този случай ЗОЛ се насочва към лекар от лечебно заведение за издаване на ново електронно предписание.

Припомняме, че предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни предписания влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021г. Рецептурните бланки на хартиен носител, издадени преди 01.06.2021г. се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност.

РЗОК – Добрич