Подадох електронно формуляр за смяна на личния лекар. Заявката беше успешно обработена, но все още промяната на личния лекар не е осъществена. Очаква ли се да предприема други действия, освен подаването на формуляра?

Бояна Стаменова, гр. Кърджали

Не, не е нужно да предприемате други действия. Общопрактикуващият лекар представя ежемесечно в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в срок до 17 ч. на 3-тия работен ден на месеца, следващ отчетния, списък в утвърден от НЗОК формат с новоизбралите го здравноосигурени пациенти.

Съгласно Чл.135 (4) от НРД за медицинските дейности за 2023-2025 г., общопрактикуващият лекар е длъжен да оказва медицинска помощ на здравноосигурените пациенти от датата, на която е осъществен изборът, като те се включват в пациентската му листа от тази дата.

(5) При необходимост от предписване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни изборът на здравноосигурените пациенти следва да бъде отразен в информационната система на НЗОК, като за целта личният лекар уведомява РЗОК в деня на избора по електронен път чрез ССЕВ, но не по-късно от 3 работни дни.  https://zdrave.to