През декември можем да сменим личния си лекар

0
822

Този месец имате възможност да смените личния си лекар, припомнят от Здравната каса. Следващият възможен период за нов избор ще бъде през юни 2020 г.. В останалото време, смяна може да се прави само при промяна на местоживеенето, или ако бъде прекратен договорът на лекаря с НЗОК.

Желаещите трябва да попълнят регистрационнта форма за постоянен избор, която е достъпна от сайта на Националната здравноосигурителна каса. Не е необходимо хората да уведомяват досегашния си лекар – това става служебно.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителна книжка или ако лицето все още няма такава, при смяната се представя третия екземпляр от първоначалната регистрационна форма за избор на лекар.

Хората, които пребивават в друго населено място временно, но за повече от един месец /пр. прекарват зимата при роднини/ могат да не сменят лекаря си, а да направят временен избор за период от един до пет месеца. Това се прави чрез специална регистрационна форма за временен избор, в която лицето вписва от коя до коя дата иска да бъде валиден този избор. При извършване на временен избор здравноосигурените лица се ползват с всичките си права по реда на Закона за здравното осигуряване и Националния рамков договор. След изтичане на посочения срок, осигуреният се възстановява автоматично в пациентската листа на лекаря, при който е записан за постоянно.

Ако възникне необходимост от медицинска помощ при краткосрочно пребиваване в населено място, където не е изборът на личен лекар, хората могат да я получат, като НЗОК заплати за нея, при условие, че се обърнат към общопрактикуващ лекар, който работи по договор със здравната каса и представят здравноосигурителната си книжка.

http://www.moreto.net