През следващите години медицинските кадри ще стават все по-търсени и добре платени

0
54



Недостигът на медицински работници е сериозен, а прогнозите са, че през следващите години те ще стават все по-търсени и по-добре платени, каза за БТА новият ректор на Медицинския университет във Варна проф. Димитър Райков. По думите му очакванията за повишен интерес към здравните специалисти са продиктувани от застаряването и намаляването на населението в глобален мащаб. Правителствата и държавните институции ще трябва да полагат сериозни грижи за възрастните хора, а това става с обучени и компетентни кадри, аргументира се Райков. Той допълни, че в това отношение политиката на университета отговаря на бъдещите потребности, като се полагат усилия за развитието на трите филиала в Сливен, Велико Търново и Шумен, където се обучават основно медицински сестри и акушерки. В трите филиала имаме над 200 студентски позиции, а специалностите са изключително перспективни, подчерта ректорът.

Като нов ректор проф. Райков прогнозира, че следващите четири години ще бъдат изпитание за всеки екип, управляващ голяма институция, каквато е и Медицинският университет във Варна. Той подчерта, че у нас все още има и много нерешени въпроси по отношение финансовото обезпечаване на висшето образование. За издръжката на висшето училище той посочи, че се разчита много на постъпления по европейските програми чрез изпълнение на различни проекти, на собствени приходи, както и на националните финансови механизми.

„Аз поемам управлението на университета от ръцете на доказали се предишни ректори, които са допринесли много той да е в челните класации не само в България, а и в Европа. Получавам наследство като ред на работа, постоянство, последователност, отношение към човешкия ресурс“, каза Райков. По думите му приоритет през следващите години ще бъдат инвестициите както в подобряване на битовите условия, така и в съвременна, модерна апаратура. Освен за университетската болница планът е да се направят инвестиции и в оборудването на Факултета по дентална медицина. Райков допълни, че в управленската програма на екипа му е заложено да се влагат сериозни средства и в софтуерни техники и програми. 

Университетът печели много проекти и работи активно по европейските програми, каза още ректорът. Той припомни, че учебното заведение е едно от малкото в страната, което е било одобрено да има собствен научен институт. „За да получиш такъв статут, трябва да си се доказал в Европа с голяма научна активност, с реализация на проекти, с публикации“, каза Райков. И уточни, че съществуването на научния институт не е дублиране на дейности или ръководства, а поделяне на отговорности, за да може науката и практиката да вървят успоредно и да са успешни.

За отношението към студентите ректорът посочи, че няма ръководство, което да си позволи да се дистанцира от тях и да не се опитва да им създава добри условия. „Наша задача е непрекъснато подобряване на нивото на преподаване, като една от идеите ми е да се научим да обучаваме обучаващите“, посочи Райков. Според него преподавателите трябва да са изцяло в крак със съвременните тенденции в медицината, за да предават новостите и на студентите си.

В плана на новото ръководство влиза и подобряването на общежитията на университета. Предвижда се в техния ремонт да бъдат инвестирани 10 милиона лева. Райков бе категоричен, че ще продължи и подкрепата за различните инициативи на студентите. Той уточни, че Студентският съвет в университета винаги е разполагал със завиден бюджет. Младите хора сами вземат решения как да управляват средствата, разбира се под контрола на финансовите власти на университета, обясни Райков. И уточни, че тази политика прави младежите по-самостоятелни и мотивирани.

Ректорът допълни още, че ще продължи и традицията за прием на млади хора от чужбина. Той припомни, че в момента във Варна се обучават студенти от 51 държави по света. „Ние сме атрактивни като членове на ЕС, но и защото обучението е на високо ниво, с качествени учебни програми и англоезичните студенти оценяват това“, каза Райков.



Източник БТА