Президентът Румен Радев ще участва в неделя на церемония по наименуването на улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар

0
70



Президентът Румен Радев ще участва в церемония по наименуването на улица на името на проф. Михаел Бар-Зоар в село Горско Сливово, община Летница в неделя, 10 март, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Роденият в България световноизвестен израелски писател, историк и общественик професор Михаел Бар-Зоар ще участва в събитието. Пред дома, в който той е живял, президентът ще произнесе слово. Церемонията ще започне в 12:00 ч. 

Събитието е по случай Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста. Тази година се навършват 81 години от акта на хуманизъм и толерантност на българския народ и държавни институции по времето на Втората световна война, довел до спасяването на близо 50 хиляди български евреи.

Деня на спасяването на българските евреи се отбелязва от 2003 г. с Решение на Министерския съвет, прието на 13 февруари същата година, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. 

Определянето на датата е свързано с приетата на 18 октомври 2002 г. от министрите на образованието на страните членки на Съвета на Европа декларация, съгласно която всяка държава отбелязва ден в памет на жертвите на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството, съобразно нейната национална история.

 

/РИ/



Източник БТА