Председателят на ЕИСК Оливер Рьопке беше отличен от ИСС за приноса си за ползотворното сътрудничество между двете организации

0
56



Председателят на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Оливер Рьопке беше удостоен с почетен плакет от Икономическия и социален съвет на България (ИСС) за принос в дългогодишното и ползотворно сътрудничество между двете организации. Това съобщиха от пресцентъра на ИСС.

Наградата беше връчена на 20 март от председателя на ИСС Зорница Русинова в присъствието на българските членове на ЕИСК. Тя е за подкрепата и съвместната работа по теми, свързани с икономическото и социалното развитие на Европа и Европейския съюз (ЕС). 

Зорница Русинова участва в Пленарната сесия на ЕИСК, в чийто дневен ред беше включен панел, посветен на европейските избори през 2024 г. през призмата на гражданското общество.

В изказването си Зорница Русинова подчерта, че ИСС е пример за това как диалогът и сътрудничеството могат да бъдат ключът към постигането на балансирани позиции и създаването на успешни политики. „ИСС представя и защитава пред българските институции и партньори на европейско и международно ниво консенсусното мнение на организираното гражданско общество по въпроси, свързани с икономическото и социално развитие на България. Съветът участва във всички важни за страната реформи и допринася за утвърждаване на България като активен член на ЕС и НАТО“, допълни Русинова. „Ние от Съвета работим за изграждане на устойчива и конкурентоспособна икономика, за ускоряване на прехода към по-зелена, по-социална и по-дигитална България и за подготовка за присъединяване към еврозоната и Шенгенското пространство. В този смисъл предстоящите избори за Европейския парламент (ЕП) са от решаващо значение за продължаване на политиките и за развитието на силна, устойчива и мирна Европа”, каза тя.

Председателят на ЕИСК Оливер Рьопке заяви: За мен е чест да бъда избран от ИСС на България да получа тази награда. ИСС е дългогодишен, отдаден партньор на ЕИСК в укрепването на европейското гражданско общество. През последните 20 години Съветът на България беше силен застъпник за европейска интеграция и направи така, че гласовете на българското организирано гражданско общество да се чуят далеч отвъд националните граници. Благодаря ви за изключителната работа”.

Гост на пленарната сесия беше председателят на Френския икономически, социален и екологичен съвет Тиери Боде, който запозна участниците с националните предизвикателства пред страната за европейските избори през юни 2024 г.

На 8 декември 2023 г.  ИСС награди БТА за заслуги в утвърждаването на ролята на организираното гражданско общество в България. Почетният плакет беше поднесен на заместник генералния директор на БТА Евгения Друмева от юриста и член на Съвета Огнян Герджиков.

/ЛРМ/



Източник БТА