Правителството предлага 933 лева минимална работна заплата от януари

0
130

© Фокус

Министерският съвет предлага минималната работна заплата в страната да стане 933 лева от 1 януари 2024 година. Това става ясно от Проект на постановление, публикуван в портала за обществени консултации. Общественото обсъждане предстои, а срокът е 2-ри октомври.

В него се отбелязва, че актуализацията на минималната работна заплата е необходима, за да отчете настъпилите промени и да подпомогне реализацията на положителни промени в периода на своето прилагане както по отношение на заетостта, конкурентоспособността, така и по отношение на ограничаване рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление. Друг съществен риск, който налага актуализация на минималната работна заплата е ограниченото предлагане на работна сила и рисковете от негативна промяна и дисбаланс между нейното търсене и предлагане, което може да ограничи капацитета на икономиката в средносрочен и дългосрочен план.

Според правителството ръстът на минималната заплата ще доведе и до повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, намаляване на подоходното неравенство, за повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и осигуряване на адекватност на заплащането им.

След последната актуализация на минималната работна заплата на 780 лв. от 01.01.2023 г., социално-икономическата и статистическата среда се отклониха значително от естествената си прогресия поради цялостната непредсказуемост на международната обстановка и инфлационните процеси, пише още в оценката на въздействието на проекта на постановление.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source