ПП-ДБ канят днес ГЕРБ за разговори, ГЕРБ предложиха началото на преговорите да е в събота

0
65



От „Продължаваме Промяната – Демократична България“ поканиха вчера Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорния екип на ГЕРБ-СДС за разговори днес (петък). От ГЕРБ-СДС от своя страна отговориха също с покана към ПП-ДБ, в която предлагат началото на преговорите да е в събота, 9 март.  “Предлагаме преговорите да започнат на 9 март 2024 г., в 10:00 ч. в зала 232 на Народното събрание”, се посочва в писмото, адресирано до съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов. 

В ръцете си държа поканите към Мария Габриел, Бойко Борисов и техния преговорен екип и ги каним в петък, в удобно за тях време, в Народното събрание да започнем преговорите, обяви вчера пред медиите в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Той посочи и основната за тях тема, която да бъде обсъдена – реформите в регулаторите, в правосъдната система, “във всичките тези неща, за които досега говорехме, които показват дали имаме една обща визия за България или не”. На базата на тази основа ще продължим разговорите с идеята, че кабинетът на Мария Габриел трябва да стане реалност, добави Петков. 

С госпожа Мария Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота и неделя, съобщи в сряда в аванс, след гласуването на оставката на премиера Николай Денков, Асен Василев, съпредседател на ПП. Надяваме се да успеем да постигнем съгласие, добави финансовият министър в оставка, като изрази лично очакване за малко на брой смени в кабинета, след ротацията.

Най-вероятно ще има предсрочни избори, коментира пред журналисти на 6 март в Букурещ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който участва в конгрес на Европейската народна партия.

На 7 март, отново от румънската столица, той заяви, че ще има преговори, а „Мария Габриел ще ги покани“. Нали трябва да се приберем, водим двустранни срещи. Ние сме сериозна партия, каза Борисов. За толкова неща не си държат на думата, а за това са се хванали – оставката точно на 6 март трябва да се даде, изтъкна той. Можеше да се даде в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, когато сме уточнили всичко, смята лидерът на ГЕРБ.

Преговорите могат да започнат, когато преговорният екип от наша страна е в пълен състав и ПП-ДБ изразят готовност, обясни в сряда в кулоарите на НС зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която е и част от преговорния екип. 

На Национално съвещание в понеделник ГЕРБ излъчи изцяло дамски екип, който да води разговорите с „Продължаваме промяната-Демократична България“ по предлаганото от партията на Борисов споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ и механизъм за вземане на решения. В състава на преговарящите са Мария Габриел, както и зам.-председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“  ще бъдат представени на преговорите от лидерите на формациите в коалицията – Асен Василев и Кирил Петков,  Атанас Атанасов, Христо Иванов, Владислав Панев и премиерът в оставка Николай Денков. Документът, който те предлагат на ГЕРБ-СДС за управление, е меморандум.

 

 

 

 



Източник БТА