ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1615

БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО пуска в действие мобилно приложение, чрез което граждани на ЕС, установили се в Обединеното кралство, могат да кандидатстват за пребиваване след Brexit. Чрез приложението, което още не е активно на смартфоните, потребителите ще могат да направят снимка на биометричния си паспорт и на лицето си, за да потвърдят своята самоличност. След това ще бъдат насочени към сайт, за да дадат адреса си и могат да дадат съгласие за проверка на данъчното им състояние, за да се потвърди адресът им. Третата стъпка е да декларират дали имат криминално досие. Процедурата струва 65 лири, което е цената на паспорт. Тя ще е безплатна за онези, които вече имат статут на постоянно пребиваващи. След 30 март заявленията ще може да се подават и по пощата или в местните администрации.

ЕДНА СЛЕД ДРУГА държавите от Европейския съюз харчат милиони, наемат хиляди работници и издават спешни постановления, за да се справят с все по-голямата вероятност на 29 март Великобритания да напусне блока без план. Брекзит без сделка може да разтърси останалата част от континента по начини, за които много европейци досега не са си и представяли, от объркан въздушен трафик до парализирани пристанища и милиони работници, поставени в правна неопределеност, пише Анджела Чарлтън от Асошиейтед прес.

РУСКИЯТ ДЪРЖАВЕН регулатор в сферата на комуникациите – Роскомнадзор, съобщи, че е започнал съдебни процедури срещу американските интернет компании Туитър и Фейсбук. Те са обвинени в неспазване на законите, които изискват личните данни на руските ползватели на двете мрежи да бъдат съхранявани на сървъри в Русия.

ИЗРАЕЛСКИТЕ ВЪЗДУШНИ УДАРИ, насочени вчера през нощта срещу позиции на сирийския режим и на неговите ирански съюзници в Сирия, са отнели живота на най-малко 11 бойци, сред които двама сирийски военнослужещи. Бомбардировките са поразили мишени в района на Дамаск. Цели са били поразени и в южната част на страната, в провинция Судейда.Това са най-кръвопролитните израелски удари в Сирия от няколко месеца насам.