Финалното изпълнение на “Оркестър Вагнер” беше не по-малко неочаквано от началото му. Към 23 часа в събота, 24 юни, бойците на ЧВК, които сутринта заеха щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, го напуснаха в пълен състав. Никой няма да преследва участниците в “кампанията”, всички останали ще могат да подпишат договори с руското министерство на отбраната, а основателят на компанията Евгений Пригожин ще може да “замине за Беларус”, казаха от прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Малко преди това пресслужбата на Александър Лукашенко публикува съобщение, че беларуският лидер и собственикът на ЧВК “Вагнер” са постигнали споразумение по време на целодневни преговори. Самият Пригожин в крайна сметка обяви, че войските му се връщат в полевите лагери „според плана“. Режимът CTO, въведен в редица региони, ще бъде отменен в близко бъдеще.За това как завърши един ден в Русия, който беше наблюдаван от целия свят, в материала на Известия.

Предотвратяване на кръвопролития

Около следобед на 24 юни в информационното поле се установи относително спокойствие. Ситуацията в центъра на Ростов на Дон, окупиран от части на ЧВК “Вагнер”, остава стабилна.

Около 20:00 часа пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че държавният глава на Беларус и основателят на ЧВК Евгений Пригожин са постигнали споразумение за недопустимостта на разгръщането на кърваво клане на територията на Русия . В момента има проект за приемливо решение на ситуацията с ЧВК “Вагнер”, с гаранции за сигурността на нейните бойци, казаха представители на ръководителя на републиката.

Александър Лукашенко

Снимка: РИА Новости / Иля Питалев

„Тази сутрин руският президент Владимир Путин информира белоруския си колега за ситуацията в Южна Русия с частната военна компания Wagner. Държавните глави се договориха за съвместни действия. – Президентът на Беларус, след като допълнително уточни ситуацията, в съгласие с президента на Русия проведе разговори с ръководителя на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин. Преговорите продължиха през целия ден. В резултат се стигна до съгласие за недопустимостта на разгръщането на кърваво клане на територията на Русия.

По-късно в информационните ресурси на Евгений Пригожин се появи призив, потвърждаващ тази информация. В него се казваше, че „настъпи моментът, в който може да се пролее кръв“ и „осъзнавайки пълната отговорност за факта, че руската кръв ще се пролее от една от страните“, частите на ЧВК обръщат колоните си и отиват на полеви лагери – според планът.

Късно вечерта Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Руската федерация, обясни на журналисти постигнатите договорености. Някои от бойците на ЧВК “Вагнер”, които първоначално отказаха да участват в “кампанията” на основателя на компанията Евгений Пригожин, ще подпишат договори с Министерството на отбраната, каза той.

„Що се отнася до останалите бойци [тези, които са участвали в бунта], никой няма да ги преследва, като се имат предвид техните заслуги на фронта“, каза Дмитрий Песков.

В същото време, според него, наказателното дело срещу Евгений Пригожин ще бъде спряно, а самият той ще „замине за Беларус“.

Вагнер

Снимка: Известия / Федор Ларин

„Ако питате каква е гаранцията, че Пригожин ще може да замине за Беларус, това е думата на президента на Русия“, каза говорителят на Кремъл.

Посредническите усилия на беларуския президент Александър Лукашенко бяха приложени в името на по-висока цел – да се избегнат кръвопролития, добави той. В същото време Дмитрий Песков подчерта, че ситуацията няма да повлияе по никакъв начин на хода на специалната военна операция – тя ще продължи.

Ден в Ростов

Всички пътища на входа на Ростов на Дон на 24 юни бяха под контрола на въоръжените сили на Руската федерация и други правоприлагащи органи, съобщиха кореспондентите на Известия от мястото на събитието. На магистралата от Таганрог, на входа на града, имаше пост с бойци от Националната гвардия. На входа от страната на Азов беше разположен и контролно-пропускателен пункт, където бяха извършени сериозни проверки на превозните средства, поради което задръстването продължи няколко часа.

Цял ден местни жители се събираха в центъра на града край сградите на цирка и щаба на Южния военен окръг. Служители на ЧВК патрулираха три-четири блока. В същото време щабните служители свободно влизаха и излизаха от сградата – никой не се намесваше в работата им.

До щаба имаше няколко танка, бронирана кола и камуфлажен КамАЗ. Наоколо се разхождаха патрули, на фона на които жителите на града се снимаха активно.

Вагнер

Снимка: Известия / Федор Ларин

Около седем вечерта близо до щаба се чу стрелба във въздуха – така “вагнерите” разпръснаха зяпачите. Нямаше жертви и около сградата дълго време цареше тишина.

Около 21:00 часа, съгласно договореностите между Александър Лукашенко и Евгений Пригожин, бойците на ЧВК Вагнер започнаха да напускат града – започнаха да загряват техниката и да заемат местата си.

За единството на Русия

На 24 юни следобед руски политици, официални лица и общественици изразиха доверие в президента и призоваха народа към единство.

„ Военната конфронтация е изпитание, в което ние, дори повече, отколкото в други моменти, сме призвани внимателно да пазим националното единство, да се молим на Бога, да подкрепяме войниците и един друг с всички сили“, каза Московският и цяла Русия патриарх Кирил в съобщение, публикувано на сайта на Патриаршията .

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев призова да се обединим около президента, за да победим “външния и вътрешния враг”.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че горната камара има пълната подкрепа на държавния глава и е необходима консолидация на цялото общество , включително ръководителите на регионите.

Силата може да бъде само в единството, каза ръководителят на Бурятия Алексей Циденов. Ръководителят на Република Татарстан Рустам Миниханов каза, че е необходимо да се обединим и да дадем отпор на онези, които представляват заплаха за страната и нейния народ.

Кремъл

Снимка: Известия/Константин Кокошкин

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожжаев изрази увереност, че ситуацията скоро ще бъде разрешена и Русия ще продължи да върви към победа. Ще бъде направено всичко, за да се запази единството на страната, обеща ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров .

Реакцията на света

В същия ден Владимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Беларус Александър Лукашенко, както и с ръководителите на Казахстан и Узбекистан Касим-Жомарт Токаев и Шавкат Мирзийоев. Руският лидер ги запозна с актуалната ситуация в страната.

Съветът за сигурност на Беларус заяви, че републиката е била и остава съюзник на Руската федерация, като напълно споделя целите и задачите на НСО. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нарече случващото се “вътрешна работа на Русия “, съобщиха медиите в централноазиатската република.

По инициатива на турската страна Владимир Путин се обади и на своя колега Реджеп Тайип Ердоган.

“Президентът на Република Турция изрази пълна подкрепа за стъпките, предприети от руското ръководство “, казаха от Кремъл.

Съботните събития в Русия бяха коментирани и в Иран. Официалният представител на външното министерство на Ислямската република Насър Канани Чафи заяви, че Техеран подкрепя върховенството на закона в Руската федерация и смята случващото се за вътрешна работа на страната.

МВнР

Снимка: Известия/Константин Кокошкин

Руското външно министерство благодари на съюзниците и чуждестранните партньори за “разбирането на принципната позиция на Руската федерация”.

„Страната ни ще продължи своя суверенен курс за гарантиране на своята сигурност, защита на своите ценности, укрепване на авторитета си на международната арена и формиране на справедлив многополюсен световен ред“, казаха от министерството.

Недружелюбните страни също не останаха настрана. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж каза, че Съединените щати следят ситуацията в Русия и ще поддържат връзка със своите съюзници . А държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че е обсъдил ситуацията в Русия с външните министри на страните от Г-7 и дипломата от ЕС Жозеп Борел.

В Европа случващото се в Руската федерация беше коментирано сдържано.

– Това е вътрешна работа на Русия. Наблюдаваме ситуацията “, каза пред репортери представител на Европейската комисия.

CTO режим в регионите

На 24 юни беше въведен режим на антитерористична операция в Москва, Московска и Воронежка област.

Кметът на столицата Сергей Собянин веднага съобщи в канала си в Telegram: всички градски служби работят пълноценно, движението не е затруднено и призова жителите и гостите на Москва да се отнасят с разбиране към случващото се.

Полиция

Снимка: Известия/Андрей Ерщрем

Режимът на CTO включва по-специално проверка на документите на гражданите, проследяване на телефонни разговори и други съобщения, включително в интернет, ограничаване на комуникациите, претърсване на хора и превозни средства.

В Москва ситуацията през деня беше спокойна, каза кореспондент на Известия, който посети главните улици на града.

„ Граждани и туристи, включително чуждестранни, спокойно се разхождат, седят в кафенета, правят снимки “, каза той.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов предупреди в социалните си мрежи, че режимът на CTO предвижда допълнително засилване на контрола по пътищата.

По-специално, в района на Серпухов властите блокираха моста през река Ока, който води до магистрала Симферопол, по магистрала М2 Крим , съобщи кореспондентът на Известия.

Във Воронежска област беше блокиран участък от магистрала М-4 Дон. Губернаторът на региона Александър Гусев написа по Tg-channel, че има задръствания и помоли шофьорите да използват други пътища за заобикаляне.

ОМОН

Снимка: Известия / Дмитрий Коротаев

В Москва, Московска и Воронежска област абитуриентските балове бяха отложени с една седмица, съобщиха за Известия в пресслужбата на Министерството на образованието. В останалите региони събитията се провеждат както обикновено, увериха там.

Празникът на абитуриентите “Алените платна” в Санкт Петербург не е планиран да бъде отменен, съобщиха организаторите.

Също така беше обявено отмяната на всички публични събития, планирани за този уикенд в Ростовска, Липецкая, Воронежска, Тамбовска, Тулска, Тверска, Томска, Калининградска и Калужка области и Коми.

Вечерта на 24 юни Дмитрий Песков обяви, че режимът на CTO ще бъде отменен „в най-близко бъдеще“.

Нов закон

В същия ден президентът Владимир Путин подписа закон за задържане за 30 дни за нарушаване на военното положение. В момента действа в Донецката и Луганската народни републики, както и в Запорожие и Херсонска област.

ОМОН

Снимка: Известия / Дмитрий Коротаев

„ Важно е да се разбере, че глобата за нарушаване на режима на военно положение се прилага само за онези региони, където този режим е в сила “, обясни адвокатът Михаил Кармаев пред Известия.

Този правен режим предполага засилване защитата на критичните инфраструктурни обекти. Може да се въведат и ограничения за влизане и излизане от региона, да се поставят КПП-та, на които да се проверяват документите. Всички масови събития се отменят и се въвежда полицейски час.

Как ще работи законът ще покажат първите прецеденти с нарушаването му, смята адвокат Матвей Ценг.

– Тъй като законът касае Кодекса за административните нарушения, е много вероятно съдилищата да налагат минимални присъди – поне на практика такива решения се вземат най-често. Но всичко ще зависи от самото нарушение“, обясни той пред „Известия“.

По материала работиха: Дмитрий Астрахан, Алексей Рам, Богдан Степовой, Роман Крецул, Юлия Леонова, Любов Лежнева, Елена Сергиенко, Юлия Тимофеева, Роман Солдатов

https://iz.ru/

  1. Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено
  2. Пригожин каза, че ЧВК “Вагнер” разгръща колони и се връща в полевите лагери
  3. Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре движението на бойците на ЧВК “Вагнер”
  4. Отрядите на Кадиров тръгват към Ростов, взривяват мостове, за да защитят Москва от “Вагнер” ВИДЕО
  5. Опитът за отприщване на гражданска война в Русия се провали – Наришкин
  6. НОВ АУДИОЗАПИС НА ЕВГЕНИЙ ПРИГОЖИН
  7. „Въоръжен бунт на Пригожин“ или опит за преврат? Как беше
  8. Държавна измяна: какво се знае за ситуацията с ЧВК Вагнер
  9. Предателство поради лична амбиция и мерки за стабилизиране. Какво каза Путин в обръщението си /ВИДЕО/