МОСКВА, 24 юни – РИА Новости. Наказателното дело срещу ръководителя на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин ще бъде прекратено, той ще замине за Беларус, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
Официалният представител не уточни какво точно ще прави Пригожин в бившата съветска република. Той също така не знае къде е сега основателят на Вагнер.
Както подчертаха в Кремъл, гаранцията, че Пригожин ще може да замине за Беларус, е думата на президента на Русия.
По-рано пресслужбата на президента на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че Пригожин е приел предложението му да спре настъплението на Вагнер през Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението. Уточнява се, че “на масата е изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците от групировката”.
След това шефът на ЧВК Вагнер каза, че неговите колони се връщат обратно в полевите лагери.
Снощи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ съобщи, че цялата информация, разпространена в социалните мрежи от името на Пригожин за „ракетно-бомбени удари, нанесени от Министерството на отбраната по тиловите части на ЧВК „Вагнер“, не отговаря на истината и представлява информационна провокация. Същото казаха и в Министерството на отбраната.ФСБ образува наказателно дело срещу Пригожин по член 279 от Наказателния кодекс („Организиране на въоръжен бунт“).
Президентът Владимир Путин в обръщение към руснаците каза, че всички отговорни за опита за бунт ще понесат неизбежно наказание, ще отговарят пред закона и народа. Той също така отбеляза, че ще бъдат предприети решителни действия за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон , където работата на гражданските и военни власти всъщност е блокирана. https://ria.ru/
  1. Пригожин каза, че ЧВК “Вагнер” разгръща колони и се връща в полевите лагери
  2. Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре движението на бойците на ЧВК “Вагнер”
  3. Отрядите на Кадиров тръгват към Ростов, взривяват мостове, за да защитят Москва от “Вагнер” ВИДЕО
  4. Опитът за отприщване на гражданска война в Русия се провали – Наришкин
  5. НОВ АУДИОЗАПИС НА ЕВГЕНИЙ ПРИГОЖИН
  6. „Въоръжен бунт на Пригожин“ или опит за преврат? Как беше
  7. Държавна измяна: какво се знае за ситуацията с ЧВК Вагнер
  8. Предателство поради лична амбиция и мерки за стабилизиране. Какво каза Путин в обръщението си /ВИДЕО/