• През 2005 г. творецът беше обявен за художник на хилядолетието

На 82 години почина големият български художник Кеазим Исинов. През 2005 г. той беше обявен за художник на хилядолетието, след като спечели конкурса „Милениум“ в Холандия на тема „1001 причини да обичам Земята“.

Исинов има над 30 самостоятелни изложби в България и повече от 10 в чужбина. Носител е на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

Роден е на 16 април 1940 г. в плевенското село Садовец. През 1968 г. завършва специалност „Живопис“ във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа на проф. Ненко Балкански. Освен с живопис се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри.

Картините на Кеазим Исинов носят доброта, жизнелюбие, мъдрост и послания от един много хармоничен свят. Художникът споделя, че не обича да се повтаря и винаги го води настроението.

Творчеството му е богато на теми – пейзажи, портрети на бележити личности, между които художници (Рембранд, Леонардо да Винчи, Микеланджело) и философи, изобразява мадони, библейски, митологични и фолклорни сюжети.

Исинов вплита в работите си тайните на богомилите, митовете за Орфей, които сънува и след това интерпретира на бялото платно.

За него доктор Замер, директор на Виенското общество за християнско изкуство казва: „Големите художници като Кеазим Исинов са винаги пророци“. Прозвището му „възторженият пантеист“ се ражда много точно в следствие на убеждението му, че художникът трябва да е свързан силно със земята и да черпи сили от нея.

https://lupa.bg/