“34 са оцелелите мигранти в камиона в Локорско. Те са афганистанци граждани. В момента някои от тях се разпитват в Националната следствена служба, а други са настанен в лечебни заведения. Намерени са 16 броя ДНК следи. Това означава, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние”, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

“Към момента има трима задържани за 24 часа. На тях все още не са им повдигнати обвинения. Ще бъдат подложени на разпознаване и ще бъдат сравнени с ДНК следите, които имаме”, посочи още той.

Има и четвърти задържан – това е собственикът на камиона.

Относно гредите, поставени на камиона, Атанас Илков посочи, че те не са били средство, използвано за капан, а нещастно стечение на обстоятелствата заради несъобразяване.

Установено е движението на автомобила. Камионът с мигрантите влязъл преди дни в района около Ямбол.

https://trud.bg/

Главният секретар на МВР с подробности за задържаните по случая „Локорско“

И петимата задържани по случая с изоставен край Локорско камион с мигранти са криминално проявени. Това каза ексклузивно в „Интервюто в Новините на NOVA” главният секретар на МВР гл. ком. Петър Тодоров.

„Това е един наистина трагичен случай. Към момента има задържани 5 лица. Всички те са криминално проявени с множеството криминални прояви. Две от тях имат множество прояви за трафик на мигранти”, уточни той.

Заподозрените организатори на групата имат две досъдебни производства за миналата година. По едното от тях има условна присъда от 5 месеца лишаване от свобода, подчерта главният секретар на МВР. Гл. ком. Тодоров подчерта нуждата от законови промени и призна, че у нас много малък процент от присъдите са ефективни.

Двама от тях са задържани в Бургас, а други двама – в София. Те остават в ареста за 24 часа, все още не са им повдигнати обвинения. Зам.-главният прокурор уточни, че полицията е заловила заподозрените в собствените им домове. Единият от заподозрените живее в близкото село Чепинци. Домът му се претърсва за предмети, уличаващи дейността. Според следователите именно той е управлявал камиона.

По информация от източници на NOVA единият от задържаните е с прякор Делкото. Той е осъждан за каналджийство. Последно е бил задържан през 2017 г. Неговата роля при трагичния инцидент, станал в петък,  била свързана с организацията на трафика. Вече бил разпознат от няколко афганистанци, оцелели е камиона.

Делкото е женен за афганистанка, чийто брат живее в Истанбул и праща групите мигранти към България.

Телата на 18 бежанци бяха намерени в камион край софийското село Локорско. Сигналът в МВР за изоставен товарен автомобил и група хора около него е постъпил около 14.15 ч. Няма данни за пътен инцидент, съобщават от полицията. Камионът бил с търговски номера.

https://dariknews.bg/

Трагедия в Локорско: 18 мигранти бяха открити мъртви в камион, сред тях и дете (ОБЗОР)

Телата на 18 мигранти, сред които и дете, бяха открити в камион около землище на софийското село Локорско34 души са настанени в болница. По последна информация има задържани, издирват се и още хора при мащабна спецакция, текат разпити.

“Загинали са 18 души, от които едно дете на видима възраст 6-7 години. 34 души са хоспитализирани в лечебни заведения. Сред пострадалите са и пет деца”, съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

По последна информация в УМБАЛ „Св. Анна“ – София са хоспитализирани 7 души, във Военномедицинска академия – 8 (петима в реанимация и трима в токсикология), в  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – (от които двама в реанимация), в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 4, в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – 4 и четирима в Медицинския институт на МВР (МВР болница).

„Хоспитализираните в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пациенти са в тежко състояние, но не животозастрашаващо. Всичко, което е необходимо, като оказване на спешна помощ, реанимационна дейност и изследвания, се прави от колегите тук“, посочи министър Меджидиев пред УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, след като на място се запозна със здравословното състояние на пострадалите при инцидента. По-късно той беше и във ВМА, където също са настанени пациенти.

Министър Асен Меджидиев посочи, че веднага след сигнала за инцидента от Центъра за спешна медицинска помощ – София са изпратени 6 екипа. „Към момента се справяме със ситуацията. Колегите реагират изключително бързо и професионално. Лечебните заведения веднага са осигурили допълнителни екипи. Ще окажем на пострадалите най-добрата възможна медицинска помощ“, категоричен бе той.

По последна информация вече има и първи арести.

Към момента четирима души са задържани, но не са им повдигнати обвинения все още. Междувременно тече акция на няколко места, претърсват се адреси, посочи шефът на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков.

“Това са лица, за които имаме достатъчно доказателства, че има съпричастност към деянието за каналджийска дейност. Едно от лицата е с няколко досъдебни производства, като по последното има осъдителна ефективна присъда от 5 месеца, която е изтърпял. Собственикът на камиона е от Бургас, той е задържан”, уточни Илков.

“Този, който стои в дъното на този трагичен инцидент е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство”. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Установили сме всички, които имат отношение към този случай. Полицейските органи си свършиха работата, каза още Демерджиев.

“Преди няколко дни 52 мигранти са пресекли границата с Турция с помощта на стълба, очевидно оградата е лесна за преодоляване. След това са прекарали няколко дни в гората около Ямбол и впоследствие са се натоварили на камиона. Стигнали са дотук в Локорско, като няколко от пътуващите в камиона са се задушили. В момента оглеждаме 18 трупа и 34 оцелели граждани на Афганистан”, заяви директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов.

“Иззели сме дактилоскопски следи, имаме и ДНК по камиона, така че ще установим кой е шофирал камиона и кой е бил в него. Няма никакво съмнение, че ще установим кои са извършителите на това злодеяние, довело до смъртта на 18 невинни граждани. Ще вземем и ДНК от починалите афганистански граждани, за да установим и тяхната самоличност по несъмнен и безспорен начин”, допълни Сарафов.

https://dariknews.bg/