Поход до връх Мечи чал организират на 3 март в Чепеларе

0
66



Жители на Чепеларе ще отбележат Националния празник с поход до връх Мечи чал, съобщиха от общинската администрация. Пешеходният преход по 10-километровия маршрут се организира за 24- та година от фондация „Обществен фонд Чепеларе“ и Съюза за защита на Родопите с подкрепата на Община Смолян. 

Празничната програма на 3 март в Чепеларе ще започне в 8:30 часа с шествие до паметника на загиналите във войните чепеларци, където ще бъдат поднесени венци и цветя. Участниците в похода ще потеглят към вр. Мечи чал със знамена и гайди под звуците на възрожденски песни. Всяка година на 3 март отбелязваме Националния празник като участници, а не като публика, заяви пред БТА Стефан Янков, един от организаторите на похода. Според него инициативата за прехода до върха е част от символиката, че свободата и патриотизмът не са даденост, а изискват усилията на всеки. Празникът продължава на вр. Мечи чал с традиционното родопско хоро под акомпанимента на каба гайди.

В официалната програма за 3 март е включена и заря на пл. “Олимпийски“ в Чепеларе от 18:15 часа с участието на представителни блокове на 101-и Алпийски полк – Смолян и представителния духов оркестър на Сухопътните войски. 

/МК/



Източник БТА