Полша ще разследва “намесата” на Русия в епидемията от легионерска болест

0
139

©

Полските служители по вътрешна сигурност издирват източника на смъртоносна епидемия от легионерска болест, която е убила седем души и зарази повече от 100 други в стратегическия град Жешов, близо до границата с Украйна, съобщава Associated Press.

Район Жешов, в югоизточната част на Полша, е ключов транзитен център за международна военна подкрепа за Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия миналата година. Около 10 000 американски войници също са разположени в района.

Служители от Агенцията за вътрешна сигурност са инспектирали различни обекти в Жешов, но най-вече водопроводите, откъдето експертите предполагат, че може да идва бактерията.

Станислав Зарин, заместник-координатор на полските специални служби е заявил, че сред причините за проверката са опитите на Русия да всява “паника” сред съюзниците на Украйна.

“Това е фактор, който ни накара (да предприемем) стъпки за елиминиране на някои сценарии”, е коментирал Зарин.

Най-малко 113 жители са  заразени в Жешов, на около 80 км от границата с Украйна. Седемте починали са били възрастни хора и са страдали от хронични заболявания. Градските власти и експертите твърдят, че това е необичайна ситуация.

Легионерската болест е белодробна инфекция, която се получава при вдишване на заразен воден спрей, а не чрез приемане на вода. Обикновено болестта се развива на места като хотели, болници или офиси, където бактериите са попаднали във водоснабдяването, например в климатични системи или в кранове и душове, които не се използват често.

Полша, член на НАТО, подкрепя Украйна във военната, политическата и хуманитарната област. Правителството на Полша заявява, че страната е била изложена на различни форми на хибридната война на Русия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник