Полша може да затвори железопътните връзки с Беларус

0
176

©

Полша може да затвори всички гранични пунктове с Беларус, включително железопътните, ако провокациите на съседната страна продължат. Съответното обяви заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Вонсик, предава информационната агенция РАР.

Вонсик се позова на заключенията след разговора между полския вътрешен министър Мариуш Камински и литовския му колега Агне Билотайте относно механизма, който ще бъде приложен в случай на евентуално затваряне на всички гранични пунктове с Беларус и изолиране на “режима“ на Александър Лукашенко.

На въпрос дали този механизъм означава, че Полша и Литва ще затворят едновременно цялата граница с Беларус, Восник отговори, че “така трябва да работи“.

“Ако Беларус си позволява прекалено много, ако тези провокации стават все по-настойчиви, тогава трябва да реагираме заедно – и се надявам, че Латвия също ще се присъедини…, за да постигнем пълна изолация на Беларус“, обясни заместник-министърът.

По думите му се говори и за затваряне на железопътните връзки.

“Ние разбираме, че значителна част от търговията, включително на Полша, върви точно по този път, и на Китай също. Мисля, че китайците ще трябва да изпратят правилния сигнал на Лукашенко, за да не предприема действия, от които те ще пострадат“, подчерта Вонсик.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник