Пожарът в Еврос изпепели площ по-голяма от територията на Ню Йорк

0
135

©

Горският пожар в Еврос, който продължава 11-ти ден, е унищожил площ, по-голяма от територията на американския мегаполис Ню Йорк, предава Reuters, като се позовава на програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята “Коперник“.

Подхранван от бурни ветрове и горещо време, пожарът, започнал близо до град Александруполис, бързо се разпространи в района на Еврос, убивайки най-малко 20 души миналата седмица в най-смъртоносния пожар в Европа това лято. Той превърна участъци от буйна зеленина в изгорена земя и унищожи домове и поминък, припомня агенцията.

В публикация в социалната медийна платформа X (старата Twitter), от “Коперник“ представиха данни, съгласно които пожарът е опустошил най-малко 808,7 квадратни километра. За сравнение Ню Йорк заема 778,2 квадратни километра.

По-рано през деня гръцката противопожарна служба предупреди, че рисковете от нови огнища остават високи. Стотици пожарникари, подкрепяни от огнеборци от Сърбия, Словакия, Чешката република и Албания, продължават усилията за овладяването на огнената стихия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник