Подари един час на природата – експерт на WWF съветва с какви полезни дейности можем да опазим Земята

0
75



„Подари час на природата“ – този призив цели да насърчи хората не само да изгасят светлините символично за 60 минути на 23 март, но и да посветим време за полезни природосъобразни дейности. Това заяви за БТА Калина Бояджиева от WWF – България. Тя е координатор на Часа на Земята за нашата страна. Организацията е създала платформа, на която има различни предложения, в които да се включат гражданите със съвети от експертите. Дарения, посещение на магазин за стоки втора употреба, приготвяне на ястия на растителна основа или засаждане на дърво са само част от идеите. Събрали сме богат списък с дейности от храна, спорт и здраве до изкуство и развлечения, коментира Бояджиева. 

На сайта ни е предвиден брояч, който показва колко часа са “подарени” от хората за природата, както и класация по държави, така че лесно ще проследим как се представяме в България, заяви експертът. Тя категорична, че това е кауза, за която си заслужава страната ни да заеме първата позиция.

Защо е важен Часът на Земята

Часът на Земята е най-мащабната природозащитна инициатива в света, започната именно от WWF. Идеята ѝ е да привлече общественото внимание към това какво се случва с природата и как всеки един от нас може да се включи в нейното опазване, коментира Бояджиева. Тазгодишното издание се казва „Най-големият час за Земята“, защото повече хора от всякога трябва да се присъединят към каузата, отбеляза също тя. От решаващо значение е да повишим осведомеността относно екологичните предизвикателства и да обединим сили, за да спрем загубата на биоразнообразие, подчерта природозащитникът. Тя цитира данни, според които за последните 50 години са изгубени 69% от популациите на дивите животни. Експертът напомни, че природата е „нашият общ дом и източник на всичко, което ни е жизнено необходимо“ и затова е нужна споделена отговорност. С всяко наше действие можем да помогнем или навредим на света около нас. Важно е какво и колко консумираме и как са произведени продуктите, например, заяви Бояджиева. Можем да ядем сезонна храна от местни производители, да компостираме, да ползваме повече градски транспорт или колело, да сменим уредите вкъщи с по-енергийно ефективни, съветва тя.

Многократна употреба на продукти, за които това е възможно, също е сред важните, според експертите, мерки за намаляване на негативното влияние върху природата. Рециклирането също е част от положителните мерки. „Моят съвет е всеки да започне с това, което му е лесно и приятно, така бързо ще се мотивира да продължи. Ако подхванем нещо, което ни е трудно изпълнимо, има шанс бързо да се откажем и да решим, че няма смисъл и “нищо не зависи от мен така или иначе“, коментира Бояджиева. Тя остава оптимист за каузата. Вече седем години отговарям за провеждането на Часа на Земята в България, като всяка година отчитаме по-голям интерес, обобщи тя.  

Инициативите на WWF за Часа на Земята са част от кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“, на която БТА е медиен партньор. 



Източник БТА