Писателката Здравка Евтимова проведе творческа среща с почитатели в Силистра

0
70



Думите са нещо голямо, на тях дължим приятелства с много хора, но могат да създават и врагове. Това, което те създават, нищо друго не може да го създаде, каза писателката Здравка Евтимова по време на творческа среща в Силистра. Събитието осъществи по инициатива на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в града.

Пред почитателите си писателката разказа за родния си град Перник, за това как живеят хората там. Тя разказа за семейството си, сподели интересни моменти от детството си, от първите литературни опити, от работата си като учител. Тя говори и за богатството на българския език, за благозвучието му и силата на думите, които могат да ни възвисяват, да ни помагат да постигаме целите си.

“В България има поговорка “Блага дума железни врати отваря”. “Французите казват “Учтивостта не струва нищо, а купува всичко”, а англичаните “Колкото по-малко говориш, толкова по-лесно ще оправиш щетите”. За французите е важна търговията, англичаните са дипломати, а ние наблягаме на благата дума, на добротата, което за мен е много ценно“, отбеляза Евтимова.

Авторката представи и последната си книга „Луничави разкази“. Тя съдържа 20 истории, тъжни и забавни, писани през последните три години.

Здравка Евтимова е носител на редица литературни награди, сред които “Златен ланец”, “Чудомир”, “Блага Димитрова”, “Балканика”. През 2015 година романът й „Една и съща река“ печели голямата награда на Националния дарителски фонд „13 века България“. През 2019 година получава Националната литературна награда „Христо Г. Данов“ за цялостен принос към българската духовност.



Източник БТА