МОСКВА, 6 януари. /ТАСС/. Московският и на цяла Русия патриарх Кирил започна нощната рождественска служба в храма “Христос Спасител”, предаде кореспондент на ТАСС.

Тази година специално за празника Рождество Христово в храма беше доставена иконата Троица от Андрей Рубльов. Древният образ е поставен в специална икона и е монтиран близо до десния хор на храма.

Сред присъстващите на тържествената служба в столичната катедрала са архиереи на Руската православна църква, свещеници от Московска епархия, държавни служители, общественици, православни доброволци, енориаши на столичните храмове.

Прякото излъчване на нощната патриаршеска служба, която ще продължи няколко часа, се осъществява от телевизионните канали Първи, Россия-1, Спас, както и от официалния сайт на Руската православна църква.

Празникът Коледа е установен в чест на раждането на Исус Христос и символизира помирението на човека с Бога. Заедно с Руската православна църква, на 7 януари (25 декември, стар стил), Коледа се празнува от няколко други поместни православни църкви в света, староверци, гръкокатолици и някои протестанти, които се придържат към Юлианския календар.

Според Евангелието Исус е роден от Дева Мария по време на управлението на император Август. След това Август наредил национално преброяване в цялата Римска империя. Праведният Йосиф Обручник и Богородица отидоха за това в града на своите предци Витлеем, но там всички места в хотелите бяха заети. Те успяха да намерят нощувка само в пещера, предназначена за добитък, където се роди Младенецът. Според легендата, първите, които се поклониха на родения Спасител на света, бяха местни пастири и „магове“ – древни мъдреци и астролози от Изтока.