Четири мултинационални корпорации и техните лобисти стоят зад новото законодателно предложение на Европейската комисия, която иска да бъдат премахнати регулациите за новото поколение генетично модифицирани растения, създадени чрез така наречените “нови геномни техники”. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна председателят на Сдружение „Агролинк“ Светла Николова,

според която: „Този проекто-регламент е написан под диктовката на лобистки организации, зад които стоят големите корпорации. Те контролират целият процес. От ГМО-семето, през растенията и препаратите за растителна защита и се стигне до лекарствата. Т.е. те ни разболят, след това се опитват да ни лекуват. Целта не е толкова да се трупат пари, защото те ги имат. Целта е пълен контрол върху за веригите за производство на храни“.

„Поддръжниците на новите ГМО се опитват да ни убедят, че те са напълно безопасни и не трябва да подлежат на етикетиране, проверки за безопасност или всякви други регулации“, каза още Светла Николова и подчерта: „Всичко в регламента е сведено до това да бъдат изведени от контрол всички растения, получени чрез новите геномни техники. Втората цел е да бъдат патентовани“.

Сдружението организира вчера кръгла маса, по време на която депутати, екоактивисти и представители на браншовите организации в земеделието се изказаха против предложението на ЕК.

„97 процента от българските граждани са против генно-модифицираните организми. 50 процента от фуражите за животните са ГМО“, каза още Светла Николова и припомни, че следващата седмица ще се проведе Съвет на министрите по околната среда в ЕС и призова българският екоминистър Юлиян Попов да гласува против въвеждането на новите ГМО в Евросъюза.

https://bnr.bg/varna