Парламентът даде зелена светлина за инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори

0
66


Парламентът даде зелена светлина на инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

Със 133 гласа “за” депутатите приеха решение, с което да се  приемат действия във връзка с инициативата за Вертикален коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север и Актуализираната пътна карта за климатична неутралност на Република България. 

Така депутатите възложиха на енергийния министър Румен Радев да проучи възможностите за осигуряване на безвъзмездно финансиране на инвестиционните разходи. Той трябва и да увеличи капитала на “Булгартрансгаз” с 200 000 000 лева за подготовка и реализация на проектите.

В проекта е записано и задължение на финансовия министър да издадде държавни гаранции по нови заемни споразумения на “Булгарстрансгаз” в размер до 625 000 000 лева. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               





Източник 24часа