Падна и последната крепост на опозицията в БСП

0
68


На поста ще е само 5 месеца, но може и да остане при следващ избор

Падна и последната крепост на опозицията в БСП, след като в неделя зам.-шефката на Столичния общински съвет Диана Тонова бе избрана за лидер на БСП в София.

Тя застана начело с 82 гласа, а 63 гласа получи нейният съперник – лидерът на младежката организация на социалистите Габриел Вълков.

В неделя сутринта кандидатите за лидер на Градския съвет на левицата бяха над 10, но още в началото на заседанието повечето си направиха отвод. А сред номинациите бяха знакови имена като Георги Свиленски, Калоян Паргов и Милка Христова. Аргументът на Паргов бе, че два фактически мандата начело на организацията стигат. И така останаха само Тонова и Вълков.

Така Тонова ще седне в стола на колегата си в общинския съвет Иван Таков, който бе свален заради решението на БСП в Столичния общински съвет да подкрепи кандидата на ПП-ДБ-СС за шеф на СОС Цветомир Петров. Тогава националното ръководство на БСП обяви, че сваля доверието си от съветниците и те вече не представляват БСП.

“Не смятам, че трябва да тръгнем с това да се разграничаваме, ние трябва да се обединяваме и това смятам да направим от утре. Разбира се, всичко, което до момента се извършваше по начин, който не консолидираше организацията – говорим и за гласуването, което ни раздели, аз лично няма да толерирам. Смятам, че колективният разум е по-добър от разума на всеки един от нас, така че се надявам да сме си взели поука от грешките, които допуснахме”, отговори Тонова как ще се разграничи от предшественика си Таков на брифинг след победата.

От ръководството на БСП изразиха задоволство от резултата – лидерката на БСП Корнелия Нинова излезе на брифинга заедно с Тонова, седна до нея и ѝ пожела успех. Там обяви, че единствено Тонова не е подкрепила “сглобката в София”, подкрепяйки Петров, затова ще работи добре с Тонова начело. И така стана ясно, че вотът, отпушил блокадата в СОС, донесе подарък на Тонова – подкрепата на “Позитано”, и секира за Таков. Освен Тонова и Ваня Григорова и Войслав Тодоров от червената група в СОС не подкрепиха Петров, но те не са членове на БСП.

Държа се изключително принципно и достойно през цялото време за разлика от другите общински съветници, каза още Нинова.

Тонова ще остане на поста най-много пет месеца – до септември, тъй като от юли започва планираният отчетно-изборен цикъл на партията. Той ще завърши с избор на нов председател на партията и конгрес през ноември.

“Този политически хаос, в който в момента живеем, трябва да бъде преодолян. Той може да бъде преодолян само с една силна социалистическа партия, която да зададе нова посока, да се върне там, където ѝ е мястото, като незаобиколим фактор на политическата сцена. Мисля, че градската организация на БСП може да бъде авангард”, каза Тонова и обясни, че още в понеделник започва работа и ще разчита и на опитните социалисти, и на младежите в партията.

На неделното заседание бяха избрани и нов Градски съвет от 77 души и контролна комисия начело с Таня Мирчева. На конференцията дойдоха много от народните представители на БСП, както и евродепутатът Петър Витанов.

Освен в София предсрочни вътрешни избори имаше и в Бургас, където в събота начело на структурата бе избран Паруш Парушев.





Източник 24часа