Пациент от Плевен и жена от Габрово са първите инфектирани у нас

Двама души у нас са инфектирани с новия коронавирус, обяви на извънреден брифинг в полунощ шефът на Националния щаб за борба с епидемията проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. 

Той уточни, че тестовете продължават на двамата пациенти. Установяват се вече и контактните лица. “Нещата вървят паралелно – по линия на РЗИ, МВР, което трябва да установи местоживеенето на лицата и да се вземат проби на всички контакти”, каза още началникът на ВМА.

Положителните проби са от Габрово (жена) и Плевен (мъж), съобщи Мутафчийски. 

“Решаваме и предлагаме да се повторят тестовете и да се вземат материали от контактните на тях лица, за да видим дали има предаване на инфекцията. Надявам се в ранните часове да сме готови със заключенията”, допълни проф. Тодор Кантарджиев, който е шеф на Националния център по заразни и паразитни болести. Той съобщи, че и двамата пациенти от няколко дни са в инфекциозните отделения на болниците по градове. “Профилът и на двамата не отговаря съвсем на очаквания. Те не са пътували никъде и не са имали контактки с пътували”, добави доц. Ангел Кунчев – национален здравен инспектор. 18-20 души са контактните засега на всеки от инфектираните и те ще се изследват.

Под карантина са и двете отделения, в които са приети болните. “Няма да допуснем никакви безредици”, добави Кунчев.

Той каза, че дори утре да се получат негативни резултати за контактните лица на болните, това е добър тест за страната. “Наблюдението продължава за втори ред контакти”, каза още Кунчев. Две жени, по-рано постъпили в болницата в Габрово, ще бъдат проверени за коронавируса отново, макар да са изписани.

МВР шефът Младен Маринов обяви, че към момента се предприемат всички действия за оказване на съдействие на регионалните здравни инспекции, за да бъдат взети необходимите проби. “Тези мерки са навременни и необходими”, добави той.

Проф. Мутафчийски уточни, че не България поставя стандартите за борба с COVID-19, а се следват примерите от най-добрите практики в света. “Първите в Италия заразени бяха медицинските лица. Но благодарение на щаба и медиите, пациентите у нас не са в обикновено отделение, а в инфекциозно и смятаме, че колегите са били достатъчно защитени”, успокои шефът на ВМА. И призна, че на България й се губи нулевият пациент. “Да, пациентите нямат връзка с рисковите дестинации”, каза той.

Според него е рано да се даде отговор на въпроса откъде и от кого е тръгнала заразата сега. Още по-малко – кога. Мутафчийски обаче призна, че с първите 2 случая на коронавируса у нас се доказва и разпространение от човек на човек, което прави потенциалната епидемия ендемична.

Шефът на ВМА каза още, че заразените ще се лекуват на място, а няма да се местят в София. И посъветва хората да не се презапасяват с храна, а да си мият ръцете по 20 пъти на ден и да се пази социална изолация. “Не се возете в препълнени превозни средства от обществения транспорт”, добави проф. Мутафчийски. 2 огнища не значели епидемия у нас.

Мъжът е на 27 години, а жената е на 75 години, стана ясно още в извънредния брифинг. “Няма имена, няма адреси. Има закон за защита на личните данни”, каза още шефът на ВМА и отказа да даде подробности за социалния статус на заразените с COVID-19.

Мистерия около драмата с първите два разкрити случая на коронавирус у нас – 75-годишната жена от Габрово, вече изолирана в инфекциозното отделение, е била е приета с пневмония. Странното е, че пенсионерката не е имала контакт с хора, носители на вируса, нито е напускала страната, затова и не е ясно как е лепната опасния “китаец”.

Резултатите на болничния персонал ще излязат в края на днешния ден.

Служител на Плевенската болница пък каза за БНТ, че другият пациент с коронавирус – 27-годишен мъж, е с два положителни и един отрицателен тест. Той е изолиран, както и цялата инфекциозна клиника. За момента е в добро състояние. В 10 часа днес се чакат окончателните резултати и на двамата.

https://lupa.bg