От 1 юни 2020 г. държавните железници спират да издават билети за възрастни хора срещу пенсионно решение, каквато е досегашната практика, научи Lupa.bg.
Вместо това националният жп превозвач ще продава билетите с намаление само срещу железопътна карта „Възрастен”.

От 1 март до 1 юни т.г. започва гратисен период, през който ще се издават билети с 50% намаление срещу пенсионно решение.

Железопътна карта „Възрастен” се издава на граждани – жени над 61 години и 4 месеца и мъже над 64 години и 2 месеца от 2019 год., увеличавани ежегодно съгласно Кодекса за социално осигуряване за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, до достигане на 65-годишна възраст и за жените, и за мъжете. Издава се срещу лична карта (паспорт), разпореждане за получавана пенсия и актуална снимка. Картата е пожизнена и дава право на закупуване на билети и абонаментни карти с 50% намаление за 2-ри клас на бързите и пътнически влакове. Цената на картата е 1.00 лев.
Решението си от БДЖ обосновават с прословутия Регламент на Европейския парламент и Съвета на Европа относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на личните данни (GDPR).  https://lupa.bg