ОТ 8 АПРИЛ ЖИВОТНОВЪДИТЕ МОГАТ ДА КАНДИДАТСТВАТ ПО МЯРКА 14 ОТ ПРСР 2014-2020

0
455

От 8 април до 14 май 2021 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г. Съгласно Заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ – РА, заявления за подпомагане ще се приемат в областните дирекции на фонда по местонахождение на животновъдния обект.

Стопаните следва предварително да си запазят час за подаване на документите. Часовете ще се записват по телефон или електронна поща на съответните областни дирекции, в които ще се подават заявленията за плащане. Промяната се прави във връзка с наложените противоепидемични мерки, свързани с разпространение на COVID-19 на територията на Република България. Запазването на часове се предприема с цел осигуряване на условия, щадящи здравето на бенефициентите, както и осигуряване на тяхното удобство.

В рамките на обявения прием, земеделските стопани, поели през 2017 г. доброволни петгодишни ангажименти, могат да увеличават броя на животните, одобрени за подпомагане с първото заявление, както и да заявяват нова дейност или по мярката, без да поемат нов ангажимент. Животновъдите, които кандидатстват за първи път през настоящия прием не поемат многогодишен ангажимент.

Стопаните предварително следва да актуализират данните за отглежданите от тях животни в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ (чл. 30, ал. 2, т. 3 от ЗПЗП). Актуализацията включва както мястото на отглеждане на животните, така и капацитета на обекта. За дребните преживни животни се изисква изрично да е посочено и тяхното предназначение.

Всички постоянни животновъдни обекти (ЖО), в които се отглеждат едри и дребни преживни животни, трябва да бъдат регистрирани (чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност). За проверка на изискването, стопаните следва да предоставят копия на издадените удостоверения при подаване на заявленията за плащане по мярката. В тази връзка е необходимо за временните животновъдни обекти, регистрирани на името на кандидата, в поле „Вид обект“ в системата на БАБХ да бъде изрично посочено „пасище“, за да не се изисква предоставянето на удостоверение по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

За животни от вид телета/малачета е необходимо предоставяне и на съответните кантарни бележки във връзка с определянето на съответната категория за всяко животно. В случай, че не бъде предоставена кантарна бележка животното ще се счита за теле/малаче от категория „над 220 кг.”

Кандидатите, които желаят да актуализират своите данни или заявяват нови животновъдни обекти (ЖО) трябва да предоставят становище, предварително издадено от БАБХ, във връзка с доказване на наличие на достатъчно осигурена свободна площ в животновъдния обект. Изискването е по образец и е част от критериите за допустимост по Мярка 14.

Подробните изисквания и наборът документи за плащане по мярката са разписани в Наредба № 4 от 8 август 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014 – 2020 г. Допълнителна информация и образци на изискуемите документи за участие са публикувани на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

                                     ДФ „Земеделие“ – РА