Октай: Ударът за статуквото е жесток. Победители са протестиращите и президентът

0
687

Бойко Борисов от днес нататък трябва да бъде наблюдаван много добре какви зулуми ще извърши. Трябва да му се отнеме властта да харчи и да прави безобразия“.

„Единственото възможно правителство в 45-ото Народно събрание ще е на ГЕРБ, БСП и ДПС – като системни партии да се обединят и да направят мнозинство от 142 мандата. Обаче ако БСП на Корнелия Нинова направи такъв ход, тя ще бъде обесена от комунистите пред портала на „Позитано“. “ Това обяви бившият зам.-председател на ДПС, а сега политически анализатор, Осман Октай пред „Флагман“ по повод резултатите от парламентарния вот вчера.

След коментар, че Корнелия Нинова няма какво да губи, Октай отговори: „Тя загуби всичко. БСП ще има нов лидер и той ще се казва Крум Зарков.“ На пресконференцията, анонсирана от соцпартията днес за 15 ч., Осман Октай очаква Нинова да подаде оставка.

Той все пак смята, че правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС не би могло да се случи.

Според него, най-впечатляващото на тези избори е високата избирателна активност напук на партиите на статуквото. По думите на Октай гражданите са подкрепили протеста и затова партиите на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се.бг“, ще имат повече депутати от ГЕРБ.

Системните партии бяха натикани в ъгъла, смята анализаторът, като дава за пример сравнително ниския вот за ГЕРБ, БСП и ДПС, както и вероятното отсъствие на ВМРО от следващия парламент.

„Най-големият удар е за тези формации на задкулисието и статуквото. А победители са протестиращите и президентът, който подкрепи още от началото тези протести институционално“, каза Осман Октай.

Той смята, че обслужващи досегашната власт анализатори се опитват да правят внушения, за да се сформира временно правителство за справяне с кризата. Октай обаче смята, че единственият допустим вариант е предсрочни избори веднага. Според него те следва да се състоят до средата на септември.

В момента, в който ЦИК обяви следващите 240 депутатски мандата, президентът трябва много спешно да свика 45-ото Народно събрание (НС). Много важно от първия ден ще е единодействието на протестните партии за избор на ръководство на парламента, на комисии и промени в правилника.И докато се въртят мандатите и се разпусне НС, да се промени Изборният закон – за да може да се гласува електронно, по пощата и с машина. Смяна на ЦИК и пълен контрол върху следващите избори от страна на досегашната опозиция следва да е другият важен приоритет, смята Осман Октай.

До разпускането на 45-ото Народно събрание Бойко Борисов ще продължава да бъде министър-председател в оставка. След това се назначава служебно правителство.

Въртележката с мандатите може да се завърти за около 40-45 дена според г-н Октай.

/gzona.eu