• Астрономите казаха, че активността на Слънцето се е увеличила драстично и очевидно ситуацията няма да се подобри през следващите дни. Следователно преди края на седмицата вероятността от мощни магнитни бури на магнитоатмосферата е много висока.

Зависимите от времето хора ще имат трудности този уикенд. От средата на четвъртък, 15 декември, експертите наблюдават бързо нарастване на активността на Слънцето – най-силното за последните 6 месеца.

Според специалисти от Лабораторията по слънчева астрономия на IKI и ISEF , за по-малко от два дни бяха регистрирани повече от 30 слънчеви изригвания, от които приблизително 15 достигнаха клас 4 по петобална скала. Досега не е имало огнища от най-висок клас, но учените допускат такава възможност.

Сега нивото на активност на Слънцето е между “оранжево” и “червено”. На Слънцето се събудиха едновременно три центъра на активност. И поне един от тях се намира в област, която е свързана с нашата планета чрез магнитни силови линии. Това ще повлияе на работата на космическите технологии в околоземна орбита. Ситуацията може да се усложни още повече заради геомагнитните бури. И очевидно сега няма тенденции за намаляване на активността на Слънцето.

Слънчево петно ​​AR3165 пука от слънчеви изригвания М-класа , но по-опасно може да бъде слънчевото петно ​​AR3163, което е обърнато директно към Земята. Ако експлодира, може да хвърли изхвърляне на коронална маса точно към нашата планета, предупреждават експерти от Spaceweather.

Какво да правите, ако страдате от главоболие и други неприятни симптоми по време на магнитни бури? На първо място, опитайте се да планирате делата си по такъв начин, че да си лягате и да спите навреме В такива дни сънят е особено важен за доброто здраве.

Не забравяйпийте достатъчно вода:да, този съвет може да звучи банално, но малко хора спазват правилния режим на пиене. Основната или минимална нужда от течности е 30 ml на 1 kg нормално телесно тегло на ден. Лекарите съветват да изградите диетата си така, че съотношението вода към други течности през деня да е 70 към 30.

Освен това се опитайте да не планирате интензивни тренировки в дните на магнитни бури -физическата активност е по-добре да се ограничи за известно време. накраяопитайте се да промените диетата си и да не ядете тежки, мазни храни.

Между другото

Не всички лекари са съгласни с теорията, че времето влияе на нашето благосъстояние. Според терапевта Анастасия Луканина главоболието и други неприятни симптоми, които се появяват на фона на промяна на времето, всъщност са причинени от съвсем различни причини.