Открит летателен ден ще се проведе на летище Долна Митрополия за празника на Дванадесета авиационна база

0
81



Открит летателен ден ще се проведе в 12-а авиационна база на Военновъздушните сили (ВВС)  по повод празника на формированието и навършването на 82 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 09:00 ч. летателната програма започва от 10:00 ч, а статичният показ продължава до 13.00 ч. На събитието ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков.  

По време на летателната програма ще бъдат изпълнени полети със самолети „Pilatus” РС-9М, L-39 „Albatros” и „ZLIN“ 242L. Военнослужещите ще демонстрират изпълнение на различни задачи, сред които сложен пилотаж, прелитане в смесена група, изпълнение на акробатични фигури. 

На статичен показ ще бъде изложена авиационна, самолетообслужваща, противопожарна и специална техника, както и различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми. 

Всички гости на празника ще имат възможност да влязат в кабините на самолетите и да си направят уникална снимка за спомен. Ще бъдат представени различни видове леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми, каза преди дни за БТА Ирена Ангелова, старши експерт по връзки с обществеността в базата. 

Днес 12-а авиационна база е център за летателно обучение на летци-пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. Изпълнява широк спектър мисии и задачи в системата на национална и колективна отбрана. 

Авиобазата има важна роля в подготовката и повишаването на квалификацията на млад летателен състав от формированията на ВВС, посочват още от Министерството на отбраната. 

12-а авиационна база започва своето летоброене на 26 март 1942 година, когато Изтребителната школа за висш пилотаж (разположена до този момент на летище Марно поле) се пребазира на новопостроеното летище в Долна Митрополия.

/ВД/



Източник БТА