• Военен наблюдател Баранец: касетъчните снаряди не оставят нищо живо

Бомбардировачът Rockwell B-1 Lancer на военновъздушните сили на САЩ изхвърля тонове касетъчни бомби. Снимка: USAF

Това е – дебат и полемика отстрани. Както стана известно, САЩ вече са решили да доставят на Украйна особено нехуманни боеприпаси, забранени в по-голямата част от страните по света. Това са касетъчни бомби и снаряди . Байдън даде зелена светлина.

Да, Америка отдавна се бави. И конгресмените разубедиха Байдън от подобна стъпка. И дори правозащитната организация Human Rights Watch (HRW), която не може да бъде заподозряна в неприязън към Съединените щати, осъди подобно намерение: „Прехвърлянето на този тип оръжие неизбежно ще доведе до дългосрочни страдания за цивилното население и ще обезсили международното порицание за тяхното използване.”

И има много въпроси, на които трябва да се отговори.

1. Защо САЩ решиха да направят това?
Всички военни експерти са единодушни, че подобно решение е продиктувано от желанието на САЩ да компенсират Украйна за сериозните си провали в „настъплението“. Броят на украинските загуби в жива сила (както и във военна техника) е голям, а резултатите са мизерни.

Депутат Помощник-министърът на отбраната на Русия, Украйна и Евразия Лора Купър не крие: „Това се дължи на необходимостта да се пробие отбраната на окопалата се руска армия“.

2. Какво представляват касетъчните боеприпаси? Как действат?
Това е вид боеприпаси въздух-земя или земя-земя. Това може да бъде специална ракета, авиобомба или снаряд, чиято утроба е пълна с патрони с голям брой “суббоеприпаси” – отделни взривни устройства. Най-просто казано, това са контейнери, които се отварят във въздуха над определената за унищожаване зона и разпръскват огромно количество взривни устройства.

1991 г. касетъчните бомби чакат своя ред по време на операцията на САЩ в Ирак, наречена „Пустинна буря“.

Снимка: EAST NEWS

Казано по-просто, касетъчните боеприпаси са оръжия, способни да „засяват“ и да поразяват много голяма площ едновременно. Такива снаряди не оставят нищо живо под тях. Трудно е да се скриеш от тях.

Площта на унищожаване на един такъв снаряд е около 5 пъти по-висока от тази на конвенционален.

За особено нехуманно се смята, че част от разпръснатите боеприпаси по правило не се взривяват и остават в земята дълги години. В резултат на това цивилното население е подкопано върху тях.

3. Какви касетъчни снаряди поиска Киев от САЩ?
Украйна се обърна към САЩ с искане за доставка на касетъчни бомби Mk 20 Rockeye-II. Тежат 222 килограма. И всеки носи 247 HEAT подбоеприпаси със заряди, способни да пробият броня с дебелина около 190 милиметра. При пускането на една бомба засегнатата площ е приблизително равна на футболно игрище (100 на 70 метра).

Вече изтече информация, че украинците планират да хвърлят такива боеприпаси от дронове. Тук изчислението е, че части от “пълнежа” на Mk 20 имат по-голяма бронебойност от боеприпасите, които вече се изхвърлят от ударни дронове.

4. Как решението на САЩ за доставка на касетъчни боеприпаси се сравнява с международната конвенция за използването на такива оръжия?
Конвенцията за касетъчните боеприпаси е международен договор, който забранява използването, трансфера и складирането на такива бомби и снаряди. Конвенцията е създадена през 2008 г., влиза в сила през 2010 г., а днес вече 113 държави са я подписали. Те обещаха “никога и при никакви обстоятелства”:

а) да не използват касетъчни боеприпаси;

b) да не разработва, произвежда, придобива, складира, задържа или прехвърля касетъчни боеприпаси на никого;

в) да не помага, насърчава или склонява някого да използва такива нехуманни боеприпаси.

34 страни не са подписали конвенцията. Сред тях са САЩ, Израел, Украйна и Русия.

5. Ще успее ли Украйна да обърне хода на бойното поле с касетъчни бомби?
Надеждите на Киев за това може да се превърнат в поредната заблуда. Същото като сляпата вяра в силата на другите западни оръжия, която се оказа мит. Да, касетъчните бомби са сериозен и особено жесток, сложен фактор на бойното поле. Но е ясно, че нашите войски няма да седят в окопите и смирено да чакат украинците да ги бомбардират с касетъчни бомби. С такива боеприпаси ще се удрят складове. Както и на самолети или дронове, които излитат с касетъчни бомби. Нашите системи за електронна война (EW) ще ги “разгадаят”.

В крайна сметка, ако САЩ и Украйна предприемат такава стъпка, нищо няма да попречи на Русия под формата на отговор да „напудри“ врага с подобни бомби и снаряди. И това ще бъде съвсем различен характер на въоръжената конфронтация. И светът ще види – не Русия е започнала първа.

И защо, най-накрая, самият Зеленски, който си проправя път през широк двор към офиса си в тъмна нощ, не се оказва под градушката на нашата касетъчна бомба PBK-500U със самонасочващи се суббоеприпаси Drel (тежестта на бомбата е 540 кг!).

Тази бомба съдържа дузина и половина мощни бойни елементи, които са предназначени да унищожават бронирани превозни средства, укрепени конструкции, радарни станции, системи за противовъздушна отбрана и командни пунктове.

Освен това има уникално свойство – бойните му елементи имат система за разпознаване “приятел или враг”.

Тестовете показват, че тази система не прави грешки …, съобщава сайтът kp.ru.