• Министър-председателят на Холандия Марк Рюте обявява оставката си

Холандското правителство, ръководено от премиера Марк Рюте, подаде оставка. Това съобщи на 7 юли самият ръководител на холандското правителство на пресконференция.

„Оставката на правителството ще бъде връчена на краля (в близко бъдеще. – Ред.)“, каза той.

Именно разногласията относно миграционната политика в управляващата коалиция доведоха до нейния разпад, каза той.

По-рано, на 14 април, държавният секретар на Министерството на сигурността и правосъдието Ерик ван дер Бург уведоми националния парламент, че през 2023 г. Холандия ще трябва да приеме около 47,5 хиляди украински бежанци. Така до края на годината повече от 135 000 украински бежанци ще бъдат в Холандия, пише той.

Освен това се очаква увеличаване на броя на мигрантите от други държави. Общо, според реалистични оценки, в Холандия ще пристигнат около 67 000 чужденци. В песимистичните прогнози става дума за 76 хиляди души.

Ситуацията буди сериозно безпокойство. Така че вече има трудности с настаняването на хора и обработката на документи, които могат да се влошат в близко бъдеще. Според холандския премиер Марк Рюте властите активно разглеждат този въпрос, но никой не може да гарантира, че бежанците няма да трябва да спят на открито, докато чакат презаселване, както беше през 2022 г.

Премиерът на Холандия Марк Рюте е на 56 години. Той оглавява правителството на страната от 14 октомври 2010 г. Очаква се парламентарните избори да се проведат през ноември, а дотогава настоящият кабинет на министрите ще продължи да изпълнява функциите си до съставянето на ново правителство.  https://ndt1.eu/