Анкара призова за удължаване на сделката за зърно. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на 8 юли, че очаква да обсъди въпроса с руския президент Владимир Путин .

„Продължаваме усилията си по зърнения коридор, ще продължим. Мислим колко можем да удължим сделката след 17 юли. Очакваме тя [сделката] да бъде удължавана поне веднъж на три месеца и като цяло да удължим механизма за две години. Очакваме да обсъдим въпроса с уважаемия господин Путин както по телефонна дипломация, така и лично. Това е един от основните въпроси в нашия дневен ред“, каза той на пресконференция.
Ден по-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че ООН не е изпълнила руската част от сделката за зърно .

На 5 юли говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в момента няма основания за удължаване на зърнената сделка , но все още има време за изпълнение на руската част от договореностите. Той посочи, че решението за удължаването все още не е обявено официално, то ще бъде оповестено своевременно.
В същия ден турският външен министър Хакан Фидан отбеляза, че Анкара е ангажирана с идеята за удължаване на сделката за зърно . Според него Турция е успяла да осигури преговори по най-важните теми.

Преди ден руското външно министерство също заяви, че няма основания за удължаване на сделката за зърно . Министерството обърна внимание на факта, че Западът не облекчава антируските санкции, включително за храни и торове, не свързва Rosselkhozbank със SWIFT, налага забрана за доставка на резервни части, включи цялата територия на Русия в списък на зоните на военен риск с високи застрахователни ставки, а на руските компании е отказан достъп до техните финансови активи.

На 3 юли Песков каза пред репортери, че няма толкова много надежди за изпълнение на споразуменията по зърнената сделка преди края на нейното действие.
Сделката за храна е сключена на 22 юли 2022 г. в Истанбул. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подписаха меморандум за улесняване на доставките на руски селскостопански продукти и торове на световните пазари. В същото време украинската делегация подписа споразумение с Турция и ООН за износ на зърно.