• Новият град, построен в подножието на живописните планини Копет-Даг, е кръстен на Гурбангули Бердимухамедов

Туркменистан откри Аркадаг – “интелигентен” град за 5 милиарда долара, построен в чест на бившия лидер Гурбнгули Бердимухамедов, с което затвърди един от най-необикновените култове към личността в света.

Сердар Бердимухамедов, неговият син и настоящ президент на страната, откри града на около 30 км югозападно от столицата Ашхабад (на снимката) по време на грандиозна церемония, на която присъстваха журналисти от АФП, предава БГНЕС.

 

Бившата съветска централноазиатска държава е една от най-потайните в света, а достъпът на чуждестранни медии до нея е изключително рядък.

Новият град, построен в подножието на живописните планини Копет-Даг, е кръстен на Гурбангули Бердимухамедов, който управлява страната между 2006 и 2022 г. и сега носи титлата Герой Аркадаг (Покровител).

“Слава на Аркадаг и Сердар, слава на туркменския лидер”, скандираха участници, облечени в традиционни туркменски дрехи, по време на церемонията.

Бившият президент, който днес навърши 66 години, продължава да бъде истинският фактор, който взема решенията в страната, твърдят наблюдатели. Възрастният Бердимухамедов извършваше поклонението хадж в Саудитска Арабия и не присъстваше на церемонията.

Групи за защита на правата на човека обвиняват Туркменистан, че насочва парите от печалбите си от природен газ за разточителни проекти, насърчаващи култа към личността на Бердимухамедов, без да има особена полза за широките слоеве от населението.

Според властите Аркадаг, който се намира в земетръсна зона, в крайна сметка ще има население от около 73 000 души.

Градът е осеян с паметници, сред които скулптура в чест на Бердимухамедов върху Ахал-текински кон – любимата му порода.

Длъжностните лица определят Аркадаг като “град на бъдещето” и добавят, че при изграждането му са използвани “зелени” технологии.

Служител на Министерството на строителството и архитектурата заяви, че Бердимухамедов е наблюдавал отблизо проекта и е дал своите “ценни препоръки”.

“Благодарение на неговите усилия на земята на нашите доблестни предци се появи един красив град”, заяви служителят при условие за анонимност.

https://pochivka.blitz.bg/