• Дядо Неофит имал проблеми и с дебелото черво

Патриарх Неофит вече е опериран във ВМА и се намира в реанимация, научи Lupa.bg от източници от Светия синод. В момента той е на командно дишане.

Според официалната информация на църквата патриархът е хоспитализиран във Военномедицинска академия по повод на белодробно заболяване. Източниците на медията ни твърдят, че е претърпял операция на дебелото черво.

През септември 2022 г. патриархът беше приет по спешност в болница с пневмония. По-късно Негово Светейшество още веднъж бе настанен в болница поради утежняване на хронични болести, изискващи лекарско наблюдение.

Здравословното състояние на Негово Светейшество буди тревога от април 2021 г., когато той не дойде в парламента, за да даде благословията си на депутатите при откриването на 46-ото народно събрание. През май миналата година той претърпя успешна операция след счупване на горната част на лявата бедрена кост по време на посещение в Богословския факултет.

Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров.

На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит. Преди това той беше Доростоло-червенски и Русенски митрополит.

https://lupa.bg/