НА ЖИВО: ПАПА ФРАНЦИСК – МЕСА В СОФИЯ /ВСИЧКО ЗА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕЗ ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ/

0
1387

Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича, каза папа Франциск

Бог призовава, Бог изненадва, Бог обича, каза папа Франциск, който отслужи неделна литургия на площад “Княз Александър Първи” в София.
Светият отец припомни как Исус е призовал Петър, който изоставя рибарството, за да стане “рибар на човеци”. След целия този път, след преживяването на смъртта на Учителя и въпреки известяването на Неговото възкресение, Петър се връща към предишния си живот, казва на другите ученици: “Отивам да ловя риба” и те му отговарят, че ще го последват, разказа папа Франциск. Сякаш те правят стъпка назад, Петър поема мрежите, от които се беше отказал заради Исус, допълни той.
Тежестта на страданието, разочарованието и предателството са се превърнали в тежък камък, който трудно би паднал от сърцата на учениците, те все още бяха обременени с болка и вина и благата вест за Възкресението още не беше се вкоренила в сърцата им, посочи той.
Господ знае какво силно изкушение е да се върнем към нещата от миналото, каза папа Франциск. Той разтълкува, че в Библията мрежите на Петър са символ на изкушаваща носталгия към миналото, на желанието да си върнем нещо от онова, което сме искали да оставим. Пред опита на провала, на болката или факта, че понякога нещата не са така, както сме се надявали, винаги се появява фино и опасно изкушение да се обезсърчим и да се предадем, допълни Светият отец.
Той нарече това “психология на гроба”, която оцветява всичко с примирение и ни кара да се отдадем на утешителното чувство на самосъжалението, което, като молец, разяжда нашата надежда. После се появява най-лошото, което може да се случи на една общност – сивият прагматизъм на живота, в който на пръв поглед всичко изглежда нормално, докато в действителност вярата се изпарява и дегенерира в дребнавост, каза папа Франциск.
Той обаче отбеляза, че точно там, при провала на Петър, идва Исус, започва отначало и търпеливо отива да го посрещне. Господ не очаква идеални ситуации или вътрешни разположения – Той ги създава и не чака да срещне хора без проблеми, разочарования, грехове или ограничения, каза Светият отец.
Братя и сестри, Господ никога не се уморява да ни призовава. Силата на Любовта преобръща всяка прогноза и знае как да се започне отново, заяви папа Франциск и допълни, че в Исус, Бог винаги ни предлага още един шанс.
Всяка сутрин Той ни търси там, където сме и ни призовава “да станем, да възкръснем отново чрез неговото слово, да погледнем нагоре и да повярваме, че сме създадени за Небето, а не за Земята, за висините на живота, а не за низостта на смъртта”, призовавайки ни да не търсим “Живия сред мъртвите”, каза Светият отец.
Когато Го приемаме, ние се издигаме по-високо, приемаме по-красивото си бъдеще не като възможност, а като реалност, отбеляза той.
Бог изненадва, Той е Господ на изненадата, който ни призовава да се изненадваме, но и да правим изненадващи неща, разкъсва парализиращата бариери, като ни изпълва с необходимата смелост за преодоляване на подозрението, недоверието и страха, които често се спотайват зад мисленето: “Винаги сме правили нещата по този начин”, посочи Светият отец.
Не се страхувай: Господ обича живота ти, дори когато се страхуваш да го погледнеш и да го вземеш в ръце, каза папа Франциск.
Бог призовава, Бог изненадва, защото Бог обича, Любовта е Неговият език, посочи папа Франциск. Ето защо Той моли Петър и нас да научим този език, допълни Светият отец. Той припомни, че, след като прекарва толкова много време с Исус, Петър вече разбира, че да обича означава да спре да се поставя в центъра. Петър признава своята слабост, осъзнава, че не може да продължи напред само със своите сили, и така той се осланя на Господ и на силата на Неговата любов чак до края.
Да бъдеш християнин е призив да вярваш, че Божията любов е по-голяма от всяко ограничение или грях. Едни от най-големите болки и пречки, които изпитваме днес, не се коренят в това да разберем, че Бог е Любов, а във факта, че сме започнали да Го възвестяваме и свидетелстваме по такъв начин, че за мнозина това не е Негово име.
Бог е любов, която обича, която се отдава, призовава и изненадва.
Ето чудото на Бога, който прави нашия живот произведение на изкуството, ако позволим да бъдем водени от Неговата любов. Много свидетели на Възкресението в тази благословена земя са създали великолепни шедьоври, вдъхновени от проста вяра и голяма любов.
Жертвайки живота си, те са били живи знаци на Господ, преодолявайки апатията с кураж и да дадат християнски отговор на безпокойствата около тях, посочи Светият отец.
Днес ние сме призвани да погледнем и да открием това, което Господ е направил в миналото, да вървим с Него към бъдещето, знаейки, че при успех и грешки, Той винаги ще се връща, за да ни призове отново да хвърлим нашите мрежи.
Папата отбеляза, че тази любов ни позволява да служим на бедните и да станем защитници на революцията на милосърдието и служенето, способни да устоим на патологиите на консуматорството и повърхностния индивидуализъм, каза папа Франциск.
Преизпълнени с любовта на Христос, бъдете живи свидетели на Евангелието във всеки ъгъл на този град, не се страхувайте да бъдете светците, от които тази земя толкова се нуждае, призова Светият отец. Не се страхувайте от святостта, тя няма да отнеме от вашата енергия, жизненост или радост – напротив, вие и всички синове и дъщери на тази земя ще станат това, за което е мечтал Отец, когато ви е създал – призвани, изненадани и изпратени от любов, апелира папа Франциск.

Започна неделната Света литургия на папа Франциск на площад “Княз Александър Първи”

Започна неделната Света литургия на папа Франциск на площад “Княз Александър Първи” в София.
Очаква се службата на площад “Княз Александър Първи” да е най-масовото събитие с участието на Светия отец у нас. Над 7600 души се очаква да присъстват на литургията.
Папа Франциск ще отслужи на площад “Княз Александър Първи” неделната литургия, която е много тържествена и се организира от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.
Неделната литургия представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания.
За литургията на площад “Княз Александър Първи” папа Франциск пристигна с папамобила, като заедно с него беше и монсеньор Христо Пройков – апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България.

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск

България е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания, заяви папа Франциск, който отправи послание към света, свързано с актуални въпроси, от площад “Св. Александър Невски”.
Скъпи братя и сестри, Христос воскресе! – така започна обръщението си Светият отец. С тези думи от древни времена по българските земи християните – православни и католици, си разменят пожелания, те изразяват голямата радост от победата на Исус Христос над злото и над смъртта, каза папа Франциск.
Христос живее, той е нашата надежда, всичко, което той докосва, става ново и се изпълва с живот, посочи Светият отец. “Затова първите думи, които искам да отправя към всеки от вас – той живее и те иска жив, той е в теб, той е с теб и не те изоставя никога. Колкото и да се отдалечиш, той върви с теб, до теб е възкръсналият, който непрекъснато те зове и те очаква, за да започнеш отначало. Когато се чувстваш стар и преуморен от тъга, кавги, страхове, съмнения и провали, той ще бъде там, за да ти даде отново сила и надежда”, обърна се към хората папа Франциск.
Той припомни, че в историята на църквата, също и тук, в България, е имало пастири, които са се отличили чрез святостта на живота си. Сред тях папа Франциск посочи Св. Йоан XXIII – по думите му свят пастир, чиято памет е особено жива на тази земя, където е живял от 1925 до 1934 г. Тук той се научи да цени традицията на Източната църква, установявайки отношения на приятелство с другите вероизповедания, неговият дипломатически и пастирски опит в България остави толкова силна следа в сърцето му, че го отведе дотам да насърчи в църквата перспективата на икуменичния диалог, който получи забележителен импулс във Втория ватикански събор, пожелан именно от папа Ронкали, посочи Негово светейшество.
По следите на този икуменичен път след малко ще имам радостта да поздравя представителите на различните вероизповедания в България, която, въпреки че е православна страна, е кръстопът, на който се срещат и водят диалог различни вероизповедания. Желаното присъствие на тази среща на представителите на тези различни общности показва желанието на всички да изминат пътя – с всеки изминал ден все по-необходим, да възприемат културата на диалога като път, общото сътрудничество – като поведение, взаимното познаване – като метод и критерий, отбеляза папа Франциск.
Намираме са близо до раннохристиянската църква “Света София” и до Патриаршеския храм “Св. Александър Невски”, където преди това се молех в спомена на Св. Св. Кирил и Методий, в желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово светейшество патриарх Неофит, както и митрополитите от Светия синод, припомни папа Франциск.
Сега се обръщаме към блажената Дева Мария, Царица на Небето и Земята, за да се застъпи тя пред възкръсналия Господ, за да дари на тази обична земя винаги необходимия импулс да бъде земя на срещи, в която отвъд културните, религиозни или етнически различия да продължите да се признавате и уважавате взаимно като деца на един и същ Баща, заяви главата на Римокатолическата църква.
Нашият призив се изразява с раннохристиянската молитва “Царице Небесна”. Ще го направим тук, в София, пред иконата на Богородица от Несебър – Врата небесна, толкова скъпа на моя предшественик Св. Йоан XXIII, който започнал да я почита тук, в България, и я е носил със себе си до смъртта си, завърши посланието си папа Франциск.
След посланието на Светия отец на площада започна неделната молитва “Царице небесна” /Regina coeli/, която всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от цял свят.

Папа Франциск посети патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и отправи молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий

След срещата си с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква в Синодалната палата, папа Франциск посети патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където отправи молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий.
По пътя от Синодалната палата до патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, а и в самия храм, Светият отец беше придружаван от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Заедно с него беше и директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.
Папа Франциск написа и свое пожелание в книгата на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.
На излизане от храма, на площада пред него, папа Франциск разговаря с вярващи, дошли да го видят, а някои от тях си направиха и снимка със Светия отец.

Патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква се срещнаха с папа Франциск

В Синодалната палата днес се състоя среща между Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод на БПЦ-БП с папа Франциск, който е на посещение у нас. Заедно с него на срещата присъстваха кардинали и епископи от Ватикана, придружаващи го във визитата му, съобщиха от Българската патриаршия.
“От името на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия приветстваме Вас и Вашите спътници с “Добре дошли”. Добре дошли в земите, носителки на наследството на Светите равноапостолни Кирил и Методий, на Свети княз Борис-Михаил Покръстител, на Свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през девети и десети век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели”, е казал в обръщението си към папа Франциск патриарх Неофит. Той е изтъкнал още, че “глава и кормчия на кораба на Едната, Света, Вселенска и Апостолска църква е сам Господ Иисус Христос и в днешните бурни времена наш безусловен дълг е да пазим Неговия кораб от каквито и да е пробойни, за да се спасят повече човешки души. Стараем се да опазваме Църквата, която е “без петно, или порок, или нещо подобно” (Еф. 5:27) и полагаме всички усилия да не допускаме компромиси с вярата. Радваме се всеки път, когато научаваме, че и други духовни водачи споделят сходни на нашите убеждения”.
Папа Франциск е споделил в обръщението си: “В радостта на възкръсналия Господ отправям към Вас пасхалния поздрав в тази неделя, която в Християнския изток е наричана “Томина неделя”. Съзерцаваме апостола, който слага ръка в ребрата на Господ и след като е докоснал раните Му, изповядва: “Господ мой и Бог мой!” (Йоан. 20:28). Раните, които в хода на историята се отвориха сред нас, християните, са болезнени разкъсвания, нанесени на Тялото Христово, което е Църквата. И днес докосваме с ръка техните последствия. Но може би, ако сложим заедно ръка в тези рани и изповядаме, че Иисус възкръсна, и Го обявим за наш Господ и наш Бог, ако, признавайки нашите несъвършенства, се потопим в Неговите рани от любов, можем да намерим отново радостта от прошката и да предвкусим деня, в който с Божията помощ ще можем да отслужваме на един и същ олтар пасхалната тайна”. Папа Франциск е благодарил за оказания му прием и е уверил, че ще носи в сърцето си спомена за тази братска среща с патриарх Неофит и Светия синод.
В срещата са участвали Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий, и Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод.

Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, заяви папа Франциск

Радвам се, че се намирам в България – място за срещи на множество култури и цивилизации, мост между Източна и Южна Европа, отворена врата към Близкия Изток, заяви Негово светейшество папа Франциск на площад “Атанас Буров” пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.
Това е земя с древни християнски корени, които подхранват призванието, благоприятстващо срещата, както в региона, така и в международната общност. Тук на многообразието, уважавайки специфичните особености, се гледа като на възможност и богатство, а не като причина за конфликт, отбеляза папа Франциск.
Сърдечно поздравявам властите на Републиката и им благодаря за поканата, отправена към мен, да посетя България, благодаря на г-н Президента за любезните слова, които ми отправи, приветствайки ме на този исторически площад, който носи името на държавника Атанас Буров, който понесе жестокостта на един режим, който не можеше да приеме свободата на мисълта, заяви папа Франциск.
Отправям с уважение моя поздрав към Негово светейшество патриарх Неофит, с когото ще се срещна след малко, както и към митрополитите и епископите от Светия Синод и към всички верни на Българската православна църква, каза още той.
Изпращам сърдечен поздрав на епископите, свещениците, монасите и монахините и на всички членове на Католическата църква, за които идвам, за да ги утвърдя във вярата и да ги насърча в всекидневния им път на живота и християнското свидетелство, посочи папа Франциск. Изпращам сърдечните си поздрави и на християните от другите църковни общности, на членовете на еврейската общност и на вярващите мюсюлмани и потвърждавам с вас Дълбокото убеждение, че истинските учения на религиите ни призовават да останем вкоренени в ценностите на мира; да поддържаме ценностите на взаимното опознание, човешкото братство и общото съжителство, отбеляза той.
Да се възползваме от гостоприемството, което ни оказва българският народ, така че всяка религия, призована да насърчава хармония и съгласие, да подпомогне растежа на една култура и среда, проникнати от пълното уважение към човешката личност и нейното достойнство, установявайки жизнени връзки между различните цивилизации, разбирания и традиции, и отхвърляйки насилието и принудата, апелира папа Франциск. По думите му по този начин ще победим онези, които с всички средства се опитват да я манипулират и експлоатират.
“Моето днешно посещение възнамерява идейно да се свърже с това, направено от Св. Йоан Павел II през май 2002 г., и се случва в благодарното възпоменание за присъствието в София за около едно десетилетие на тогавашния апостолически делегат монс. Анджело Джузепе Ронкали. Той винаги носеше в сърцето си чувство на благодарност и дълбоко уважение към вашия народ и то до такава степен, че е казал, че където и да би отишъл, къщата му винаги ще бъде отворена за вас, без нуждата да казвате дали сте католици или православни, но само: брат от България”, каза Негово светейшество. Св. Йоан XXIII работеше неуморно, за да насърчава братското сътрудничество между всички християни и с Втория ватикански събор, който той свика и ръководи в първата му фаза, даде голям импулс и тласък за развитието на икуменическите отношения, припомни той.
Вследствие на тези събития на Провидението, започвайки от 1968 г., т.е. от вече над 50 г., една официална българска делегация, съставена от най-висшите граждански и църковни власти, всяка година посещава Ватикана по повод празника на Св. Св. Кирил и Методий. Те са евангелизирали славянските народи и са в основата на развитието на техния език и култура, и преди всичко на изобилни и трайни плодове на християнско и свято свидетелство, заяви още той.
Да бъдат благословени Св. Св. Кирил и Методий, съпатрони на Европа, които със своите молитви, находчивост и обща апостолическа дейност са станали примери за нас, и остават, след повече от хилядолетие, вдъхновители на плодотворен диалог, хармония и на братска среща между Църквите, държавите и народите, каза папа Франциск. Нека техният блестящ пример да породи много последователи дори и в наши дни, и да се появят нови пътища на мир и хармония, допълни той.
Папа Франциск каза, че сега, тридесет години след края на тоталитарния режим, България е изправена пред последствията от емиграцията през последните десетилетия на повече от два милиона нейни съграждани, търсещи нови възможности за работа. В същото време България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима – демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето, посочи той.
По думите му спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграционен поток, доведе до обезлюдяване и изоставяне на много села и градове. Освен това, България се сблъсква и с явлението на онези, които се опитват да влязат в нейните граници, за да избягат от войни и конфликти или от бедност, и се опитват да достигнат във всеки случай до най-богатите райони на европейския континент, за да намерят нови възможности за съществуване или просто едно безопасно убежище, отбеляза Негово светейшество.
Познавам ангажимента, с който управниците на тази държава от години се стремят да създадат условия, така че особено младите да не са принудени да емигрират. Бих искал да ви насърча да продължите по този път, да положите всички усилия за насърчаване на благоприятни условия, така че младите хора да могат да вложат техните свежи сили и да планират своето лично и семейно бъдеще, намирайки в Родината условията, които позволяват един достоен живот, пожела той.
И на вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е и във вашата традиция – към тези, които чукат на вашите порти, каза още папа Франциск.
Вашата държава винаги се е отличавала като мост между Изтока и Запада, способна да благоприятства срещата между различни култури, етнически групи, цивилизации и религии, които тук от векове живеят мирно заедно. Развитието, също икономическото и гражданското, на България задължително преминава през признаването и оценяването на тази специфична характеристика, коментира Негово светейшество. Нека тази земя, обградена от великата река Дунав и от бреговете на Черно море, станала плодородна от скромния труд на много поколения и отворена за културен и търговски обмен, интегрирана в Европейския съюз и със солидни връзки с Русия и Турция, да може да предложи на децата си бъдеще на надеждата, пожела той.
Папа Франциск завърши обръщението си с благословия. Бог да благослови България, да я запази мирна и гостоприемна, и да я направи просперираща и щастлива, каза Светият отец.

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България “Мир на Земята” ще отекне в целия свят, заяви президентът Румен Радев

Мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България е “Мир на Земята”. Този призив ще отекне в целия свят и то от българската столица, която носи името на Божията Премъдрост. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си към Светия отец, произнесено на площад “Атанас Буров” пред представителите на българските власти, гражданското общество и дипломатическия корпус у нас.
Държавният глава приветства папа Франциск за неговото официално посещение в България. Ваше Светейшество, днес с най-топли чувства Ви посреща един открит и добросърдечен народ. Народът на една от най-старите християнски държави, приел Христовата вяра преди 12 века, каза президентът. Народ, преодолял всички предизвикателства, превратности и изпитания благодарение на своите морални и духовни добродетели, на Църквата и Кирилицата, на Вярата и Знанието – с тези думи се обърна президентът Радев към Светия отец.
Нашата история е наситена с войни и страдания. Затова знаем цената на мира и знаем, че мирът е траен, само когато тържествуват хуманизмът и толерантността между различни религии, етноси и народи, защото българското общество не търпи расизъм и ксенофобия. Само на метри от тук съжителстват мирно от векове православен храм, джамия, католическа църква и синагога, каза държавният глава.
Президентът Радев припомни, че в своето Великденско послание папа Франциск е призовал “Да изграждаме мостове, а не стени”. Това е мисията на нашето време. Стени се вдигат лесно, но мостове се градят трудно. И ако в многовековните отношенията между България и Ватикана доминират добрата воля и взаимното уважение, заслугата е на майсторите на мостове, заяви държавният глава.
Той каза, че в базиликата “Санта Мария Маджоре” през девети век папа Адриан Втори освещава българските писмена. В базиликата “Сан Клементе” почива Св. Константин Кирил Философ. Това са свети места за всеки българин. Вече 44 г. епископът на Рим приема българска делегация на 24 май в знак на почит към Светите равноапостоли Кирил и Методий – първоучители на славянския свят. Българската писменост е вградена в основите на европейската и световна цивилизация и е стожер на нашата идентичност, отбеляза президентът Румен Радев. Той каза, че дълбоко в нашата родова памет са съхранени спомените за Унията на цар Калоян с Римската църква, за битката при Варна през 1444 г., за застъпничеството на Римската курия за българите след жестокото потушаване на Априлското въстание през 1876 г., за медицинската помощ при последвалата Руско-турската освободителна война. Светъл е споменът от времето, когато Анджело Ронкали – папа Йоан 23-и, наричан от някои “Българския папа”, пребивава десетилетие като Апостолически визитатор и делегат в София.
Днес, когато в Европа се завръщат омразата и ксенофобията, ние си спомняме великата мисия на Светите братя Кирил и Методий – да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности, посочи президентът Радев.
Ваше Светейшество, посещението Ви в Република България е едно от най-значимите събития в нашата нова история. То е още по-силно, защото ние споделяме общи грижи и общи тревоги – грижата за опазването на мира и тревогите за съдбата на милиони човешки същества, хвърлени на произвола и обречени на преследване, унижение, бедност, робство, сегрегация и терор, заяви държавният глава. Той добави, че искреността и дълбокият емоционален заряд в нашите отношения му дават увереност, че нашата обща загриженост е основата, върху която хуманно мислещите хора могат заедно да постигнат своите общи, благородни стремежи за доброто на всички. Вашето посещение е свидетелство за обичта Ви към българския народ и вярата Ви в България за изграждането на един по-мирен, по-справедлив и по-човечен свят. Добре дошъл в България, Ваше Светейшество – с тези думи завърши посланието на президента към Светия отец.

Вярвам, че страната ни ще остави спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви, каза Бойко Борисов при посрещането на папа Франциск у нас

Аз съм вярващ човек, българинът е вярващ човек. Радвам се и благодаря на всички българи за разбирането и за тази възможност да посрещна един от символите на вярата за съвременния свят – Негово Светейшество Папа Франциск. Вярвах, че той ще приеме поканата да посети България, вярвам, че страната ни ще остави в него спомен за добри хора, толерантни и миролюбиви.
Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посрещането на папа Франциск у нас, цитиран от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов е изтъкнал още, че това е голяма реклама за България. По думите му фактът, че за втори път папа посещава страната ни означава че демократичните процеси са необратими. Според премиера Борисов апостолическото посещение на папа Франциск е висока чест за България, вдъхновяващо послание и подкрепа за мира в региона и света. Мотото, под което минава визитата на Светия отец у нас, е “Мир на земята”. Папа Франциск пристигна в България с папска свита от 35 души – най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията от Ватикана е още по-високо от обичайното за такива посещения. Това е 29-ото апостолическо пътуване на папа Франциск, откакто е избран за глава на Римокатолическата църква.

Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо, каза папа Франциск при срещата си с Бойко Борисов

“Благодаря Ви, че ме поканихте. Аз се моля за мир и всички ние се молим за мир, защото войната е нещо много, много грозно и лошо.” Това е заявил Негово Светейшество папа Франциск в началото на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.
Премиерът Бойко Борисов посрещна папа Франциск. Двама разговаряха на летище “София”. Папа Франциск е на официално посещение в България от 5 до 7 май.
По време на срещата папа Франциск поздрави българския премиер за активната работата на България по време на ротационното ни председателство на Съвета на ЕС и по-конкретно за ролята на страната ни в процеса на европриобщаването на страните от Западните Балкани.
“Изключително символично е, че след три дни в България, ще отиде в Северна Македония – за Договора за добросъседство, за това, че винаги мирът го поставяме на първо място, както и разбирателството”, е заявил българският министър-председател Бойко Борисов, цитиран в прессъобщението по повод срещата на четири очи.
От правителствената пресслужба уточняват, че Бойко Борисов е благодарил на Светия Отец за възможността всяка година българска делегация, заедно с представители на Светия синод, да посещават Ватикана.
“Светите братя Кирил и Методий ги почитаме много, защото с писмеността са направили много за мира и за образоването на много народи в региона, затова единият подарък беше икона на двамата братя”, е изтъкнал още министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата.
“Благодаря Ви много за Вашето гостоприемство. Също много сърдечно Ви благодаря за Вашата работа за мира”, е подчертал от своя страна Светия Отец в края на срещата с българския министър-председател Бойко Борисов, се посочва още в прессъобщението на правителствената служба.

http://www.bta.bg