• Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4 хил. км

СКОПИЕ /Северна Македония/, 30 ноем. /ТАСС/. Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде кореспондент на ТАСС.

Дължината на маршрута на министерския самолет беше около 4 хиляди км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: „Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката <…>. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС.“

Експерти смятат, че това не е свързано със санкции, тъй като самият Лавров е в санкционния списък на ЕС. „Може би официална София се страхува от Захарова, дори да лети със самолет“, каза събеседник на ТАСС в дипломатическите среди.

През 2022 г. Полша, като действащ председател на ОССЕ по това време, отказа да допусне руската делегация, водена от Лавров, да участва в среща на Съвета на външните министри на ОССЕ в Лодз. Тогава руското външно министерство заяви, че действията на Варшава са безпрецедентни, провокативни и несъвместими със статута на Полша като председател на организацията.

В международното право е обичайно да се разчита на основния документ, регулиращ правилата за въздушно движение – Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. (Чикагската конвенция). Според него територията на една държава се разбира като „сухопътни територии и прилежащи териториални води“. Въздушното пространство не се включва в понятието “територия”. В тази връзка европейските санкции не трябва да се прилагат за транзитния денонощен полет на самолет, включително тези на борда.

България отказа коридор на Лавров, той прелетя през Гърция

Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в ОССЕ, съобщиха руски медии. Оказа се, че България все пак му е отказала коридор. Заради това дължината на полета му бе около 4000 км. Пътуването от Русия до РСМ е продължило повече от пет часа. Той е прелетял през Турция и Гърция.

 

България е отказала да допусне прелитане на самолета заради говорителката на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с които някои руски медии разполагат , се посочва по-специално:

„Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с бележката. Разрешението не се отнася за директора на информационния отдел и печата на руското Министерство на външните работи на Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“ .

Украйна, Латвия, Литва и Естония по-рано обявиха, че няма да участват, ако Лавров участва в него. Заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко заяви, че това решение по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на организацията.

Не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Това заяви във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел.

“Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията.”, каза Габриел.

https://trud.bg/