Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър е починал на 100-годишна възраст. Той беше първият дипломат на САЩ и съветник по националната сигурност по време на управлението на президентите Ричард Никсън и Джералд Форд.

 

Роденият в Германия Кисинджър е починал в дома си в щата Кънектикът, съобщи в изявление консултантската фирма, основана от него. Не се посочва каква е била причината за смъртта му.

По време на кариера, продължила десетилетия, дипломатът имаше важна, а понякога и противоречива роля в американската външна политика, посочва Би Би Си. Намесата му беше ключова за подписването на Парижките мирни споразумения, които сложиха край на войната във Виетнам. През 1973 г. беше удостоен с Нобелова награда за мир.

Кисинджър навърши 100 години през месец май и водеше активен начин на живот дори и през последните си години. През юли той беше на посещение в Пекин, за да се срещне с китайския президент Си Дзинпин.

https://trud.bg/

Хенри Алфред Кисинджър

(на английскиHenry Alfred Kissinger), роден като Хайнц Алфред Кисингер (на немскиHeinz Alfred Kissinger) е американски политик, историк и политолог от германскоеврейски произход.

Съветник по националната сигурност на президента на САЩ (1969 – 1975), държавен секретар на САЩ (1973 – 1977) и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. заедно с Ле Дък Тхо. Почетен член на Международния олимпийски комитет от 2000 г.

Кисинджър полага клетва като 56-и държавен секретар на САЩ на 22 септември 1973 г. и остава на този пост до 20 януари 1977 г. Съветник е на американския президент по въпросите на националната сигурност от 20 януари 1969 г. до 3 ноември 1975 г. Известен е като човека, разиграл „китайската карта“ срещу Съветския съюз. Получава Нобеловата награда за мир през 1973 г. за приноса му за прекратяване на Виетнамската война.

Биография

Кисинджър е роден във Фюрт, Германия, в религиозно еврейско семейство. През 1938 г., когато Кисинджър е на 15 години, семейството бяга от нацистките преследвания, като за кратко емигрира в Лондон, Англия, преди да пристигне същата година в Ню Йорк. Кисинджър получава американско гражданство през 1943 г. Служи в армията от 1943 г. до 1946 г. Завършва Харвардския колеж на Харвардския университет през 1950 г. като бакалавър по хуманитарни науки със summa cum laude („с най-висока похвала“). През 1952 и 1954 г. Кисинджър получава съответно степените магистър по хуманитарни науки и PhD (доктор по философия) в Харвардския университет.[4] От 1954 г. до 1969 г. е преподавател в същия университет. От 1952 г. до 1969 г. е директор на организирания от него и поддържан от ЦРУ Международен харвардски семинар.

В епизод на предаването „Hardball“ по CNBC от 5 април 1999, анализирайки последиците от предстоящото отделяне на Косово за статута на албанците в Македония, той казва, че почти всички славянски жители на областта са българи (…the Slavs in Macedonia who are almost exclusively Bulgarians…).[5]

https://bg.wikipedia.org/